V roce 2016 Branické divadlo otevřelo své brány veřejnosti po několikaleté pauze. Problém naučit místní opět chodit do divadla ale má dodnes. „My s tím máme problém i teď a nejen ohledně místních. Na to, abychom měli fronty u pokladny, fungujeme ještě příliš krátce. Na druhou stranu si nemůžeme stěžovat, uvědomím-li si, že Branické divadlo bylo téměř pět let zavřené a my se po roce a něco pohybujeme na plus minus čtyřicetiprocentní návštěvnosti,“ hodnotí situací stávající umělecký ředitel Čížkovský.

I přes jeho optimismus v hlase se však nedá opomenout zrušení několika představení v minulosti. „Důvodem byly opakované technické závady budovy divadla, které jsou snad již definitivně odstraněny,“ ubezpečuje ředitel, že už se není čeho bát.

Nikdo nepřišel?

V pocitu vylidněného divadla ale vidí Václav Čížkovský ještě jeden faktor. „Máme tady hlediště pro 346 diváků, takže když přijde na představení sto lidí, kteří sedí rozptýleně, máme z jeviště pocit, že nikdo nepřišel,“ vysvětluje, že to tak černě nevidí. „V některých divadlech by měli téměř vyprodáno,“ dodává.

Co se chystá?

Divadlo přežilo a hraje s nadšením dál. Do další sezony přichází hned s několika novými hrami. „V říjnu začínáme zkoušet hru Pohani autorky Anny Jablonské v režii Davida Czesaného. Premiéra je naplánovaná na konec listopadu. Poté navazuje Olga Dabrowská (spoluautorka dnes již kultovního filmu Samotáři) s divadelní adaptací svého nového filmu Děti samoty, která bude mít premiéru zhruba v půli února příštího roku. Hned po ní začne Petr Nikolaev (Báječná léta pod psa, Ve jménu krále a další) zkoušet původní české drama Jana Nováka Dravá ryba, které mapuje život kontroverzní beatnické básnířky Vladimíry Čerepkovové,“ prozrazuje Čížkovský, že je na co se těšit.

Dále v divadle dolaďují načasování zkoušek Sluhy dvou pánů v režii amerického režiséra českého původu Marka Matouseka, kterým zahájí 31. prosince 2018 tradici silvestrovských premiér. Plány přitom nesahají pouze do začátku příštího roku, ale až do příštího podzimu.

A na jaké nové herce kromě legendárního Miroslava Donutila se tady můžete těšit? Herecký soubor posílí Šárka Ullrichová, známá čtenářům především ze seriálu Ulice na TV Nova, dále Zita Morávková, která excelovala společně s Aňou Geislerovou například v Hřebejkově filmu Nevinnost. Na scéně se objeví i několik mladých talentů.

Na co dalšího divadlo láká?

Řada divadelních her pro velký úspěch minulé sezony zůstane zachována. A to například Běž za svou ženou, Holky z inzerátu nebo Na kus řeči s Miroslavem Donutilem.

„Uvažujeme rovněž o obnovení komedie Dva nahatý chlapi, která ale bude vyžadovat jaksi jiné dramaturgické i režijní uchopení. V tom šíleném časovém presu, ve kterém na počátku vznikala, se nám bohužel inscenace takzvaně vymkla z rukou, proto jsem její reprízování dočasně zastavil. Mimo jiné se těším a zároveň napjatě očekávám, s jakou diváckou odezvou se setkají pravidelné talk show Polní nemocnice našeho kamaráda, římskokatolického kněze Ladislava Heryána, ve které bude zábavnou i vážnou formou rozmlouvat se svými hosty o Bohu, víře a duchovnu vůbec,“ těší se z nadcházející sezony umělecký ředitel. Právě v Polní nemocnici by se měla objevit jako host Eva Holubová a Miroslav Kalousek. Další informace o Branickém divadle objevíte tady.

Fotogalerie
11 fotografií