Španělští herci ze souboru Kamchàtka se přijeli přivítat s festivalem, diváky a ulicí. Od čtvrté hodiny 16. července začal čtyřdenní festival Za dveřmi oslavující pouliční divadlo. Hlavní program se bude konat na Výstavišti v Holešovicích, kde vyrostlo bílé šapitó a další konstrukce se chystají.

Do Česka v následujících dnech přijedou esa zahraničního pouličního divadla: „Přivážíme představení převážně z ciziny. Chceme, aby publikum jejich vystoupení nemělo šanci nikde vidět. Budeme tu třeba mít představení, v němž bude jezdit sedmimetrová loď pro V.O.S.A Theatre. Stavíme i obří akrobatickou konstrukci, takže se určitě bude lítat i ve vzduchu,“ směje se ředitel festivalu Jakub Vedral.

Monstrózní konstrukce

O zálibě v obřích předmětech svědčí hned několikametrová lavička u vstupu do Výstaviště. V jeho prostorách se znova rozhoří plameny: „Přijede polský soubor Muzikanty, který v české premiéře představí hru Petronauti. Petronauti jako kosmonauti a zároveň petronauti jako petrolej. Jakože tu bude hodně nafty a bude to hodně hořet,“ láká k návštěvě Jakub Vedral.

V Praze započal divadelní festival Za dveřmi.
Autor: Jiří Marek

Kromě divadla vystoupí i djové nebo cimbálové trio z Kyjova. Návštěvníci se budou moci do reje kolem divadla plně zapojit. Nachystaná je ve čtvrtek 19. července tančírna nebo se diváci mohou sami stát herci. Pro zájemce jsou připravené speciální workshopy s profesionály.

Deset let festivalu

Během deseti let činnosti festivalu Za dveřmi zavítalo do Prahy mnoho umělců. Na některá vystoupení organizátoři vzpomínají s mrazením v zádech: „Bezpochyby jedním z největších zážitků bylo představení švédských Burnt out punks v roce 2016, kteří předvedli neskutečnou ohnivou show s těmi nejlepšími akrobaty,“ říká nadšeně organizátorka Dominika Antonie Skalová.

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor s ředitelem festivalu Jakubem Vedralem o pouličním divadlu, vystoupení na závodu formulí F1 a asijských a českých divácích. Jiří Marek

Velký zájem vzbudila veřejná performance „zeleného mužíka“ Adriana Schvarzsteina z minulého roku. V centru Prahy se válel po přechodech a vášnivě zapojoval diváky do hry. Letošní vystoupení v centru však nijak nezahálelo. Osm herců stihlo vypít pivo a sníst polévku neznámým hostům restaurace. Poté skupinově ulehli doprostřed ulice na Václaváku a následně si vypůjčili kufr od přihlížející paní. Na něj naskládali dalších osm zavazadel a chvíli s nimi popojížděli. Nechť divadlo započne!

 

Fotogalerie
20 fotografií