Zuzana Křováková je výraznou tváří českého abstraktního malířství. Její tvorbu už si mohli okoukat v zahraničí na výstavách například v Berlíně, ve Florencii nebo v Cannes či v prostorách Senátu ČR. V září si její dílo můžete prohlédnout v galerii U Zlatého kohouta, kde je autorce věnovaná celá místnost, která mapuje její tvorbu posledních dvou let.

Tonutí v symbolech a abstrakci

„Mé obrazy jsou hodně barevné a přijde mi, že čím více se na ně člověk dívá, tím více v nich pak vidí,“ říká ke svým obrazům autorka. V podzemních prostorách galerie je k vidění 40 jejích obrazů. „Každý z nich pro mne představuje určitý diamant,“ vysvětlila pro Blesk.cz k názvu výstavy, která je zároveň prodejní. Koho který obraz zaujme, ten si jej většinou může odnést po zaplacení s sebou. Částky ovšem nejsou nijak levné. Ten nejdražší, a asi i rozměrově největší, kupříkladu stojí 150 tisíc korun.

Obraz napravo od Zuzany Křovákové je nejdražší z celé výstavy. Jeho cena je téměř astronomických 150 tisíc korun. Podle autorky odráží nejen výlohy na materiál, ale především čas a vztah, který autor svému dílu věnuje.
Autor: Archiv Zuzany Křovákové
„Ceny se odvíjí jednak od materiálu, od toho jak moc času jsem nad jeho tvorbou strávila, i od toho, jaký k němu mám vztah, zda ho chci vůbec prodat,“ vysvětlila umělkyně. „Popravdě, moc se mi nechce prodat ani jeden. Ke každému mám určitý vztah, nad každým jsem strávila čas. Ale při tom množství bych je brzy neměla kam dát.“ I přes nepříliš malé částky nemá prý o kupce nouzi.

Inspirace? Zážitky a vjemy

Nejsložitější na tvorbě obrazu je podle malířky nechat se inspirovat, mít vlastní nápad. Obrazy pojmenovává buď podle něho, nebo podle toho, co v nich ve výsledku vidí. „Každý si v nich přitom může nalézt to své,“ uvádí. Obrazy podle ní komunikují s podvědomím lidí a vytahují poselství z jejich niter.V obrazu pojmenovaném Když v ráji pršelo, například zachytila své dojmy z návštěvy Tichomořského ostrova. „Tehdy hrozně pršelo, takže jsem se na obraze snažila zachytit mraky, déšť, prales, vlhko,“ vysvětluje. Při jiném obrazu se zase nechala inspirovat zážitky z dětství. Při obrazech Lego a Domino se zase nechala inspirovat dětmi. A bezděčně se jí to také vrátilo.

Dva obrazy, ke kterým malířku inspirovaly děti. Ten nalevo se jmenuje Lego, ten napravo Domino.
Autor: David Zima
„Mimo malování pracuji také jako terapeutka,“ uvedla Křováková. „Jednoho dne ke mne zavítal pár, který se snažil o miminko, a úplně se jim to nedařilo. Jednou se partner u tohoto obrazu zastavil, zadíval se do něj a tvrdil, že jedna jeho část vypadá jako ultrazvuk miminka. No a za tři měsíce byli se ženou skutečně v očekávání,“ usmívá se. „Od té doby říkám, že kdo nechce miminko, ať si obraz raději neprohlíží.“

Kde: Galerie U Zlatého kohouta, Michalská 430/3, 110 00 Staré Město.
Kdy: Do 27. září, od pondělí do soboty otevřeno 12-18 hodin.
Vstupné: dobrovolné

Fotogalerie
25 fotografií