Připomínku výročí srpnových událostí roku 1968 zahájí dopoledne před budovou Českého rozhlasu pietní akt k uctění památky padlých. Součástí akce bude také speciální třináctihodinové živé vysílání Českého rozhlasu s názvem Studio '68, které začíná již 20. srpna ve 21:00. Jeho moderátoři Jan Pokorný a Martin Veselovský provedou jak přítomné návštěvníky i posluchače minutu po minutě událostmi srpnové noci roku 1968.

Filmy a koncerty

Český rozhlas dále nabídne předpremiéru filmu Jan Palach režiséra Roberta Sedláčka a krátký film o událostech roku 1968 z pohledu pěti režisérů ze zemí Varšavské smlouvy s názvem Okupace 68. Akce vyvrcholí koncertem na Václavském náměstí, na kterém zazní největší hity roku 1968 v podání současných zpěváků. Vystoupí Marta Kubišová, Marta Jandová, Aneta Langerová, Lucie Bílá, Tereza Černochová, Jana Kirschner, Vojta Dyk, Matěj Ruppert, Xindl X, Honza Křížek, La Putyka, Petr Malásek a Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Invazi si hudebníci připomenou také v žižkovské hospodě U Vystřelenýho oka, kde 21. srpna vzpomínková akce přivede na podium trio Vladimíra Merty, Jana Hrubého a Ondřeje Fencla, hudební skupinu Energit či Karla Kahovce s jeho George & Beatovens.

Svědectví fotografií

Události roku 1968 připomenou také pražské galerie a muzea. Například nejlepší fotografie ze soutěžního projektu Českého rozhlasu a společnosti Czech Photo mohou zájemci vidět v pražské galerii Czech Photo Centre. Za nejzdařilejší vybrala porota snímek Břetislava Hyblera Raněný na nosítkách.

K zakoupení ve Vašich trafikách i na internetu: Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SRPEN68 mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ (Příklad: SRPEN68 Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900). Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s. infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 h mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz
Autor: Blesk

„Hodnotili jsme zachycení události, celkovou estetiku a pohotovost, s jakou fotografie v extrémně vypjaté situaci vznikla. Na vítězném záběru se setkaly všechny prvky, které charakterizují osudný den 21. 8. 1968: přijíždějící tank, hořící město, záchrana zraněného,“ uvedl člen poroty Herbert Slavík. V prostorech Czech Photo Centre se současně koná výstava fotografií Oldřicha Škáchy Okupace 1968.

Skauti a Národní muzeum

V Muzeu Policie ČR už 20. srpna zahájí výstavu fotografií z okupace 1968 s názvem Smutek těch dní aneb týden poté... Autorem fotografií je Václav Berdych. Ve stejný den začne ve Skautském institutu výstava fotografií Rolanda Berauera z okupace 21. srpna 1968 za osobní účasti autora.

Výstava Sovětská invaze/srpen 1968 v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice v Praze
Autor: ČTK

Muzeum hl. města Prahy zahájí 21. srpna výstavu s názvem Srpen 1968 v Praze. Zúčastní se televizní a rozhlasová hlasatelka a moderátorka Kamila Moučková, která v televizním vysílání jako první informovala o invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Galerie Millennium v expozici Okupace 68 vystaví díla výtvarníků Ivana Steigera, Vladimíra Jiránka, Adolfa Hoffmeistera, Jiřího Kalouska a dalších, která jsou jejich reakcí na dění roku 1968. Praha 10 si vstup cizích vojsk připomene výstavou dobových fotografií, které umístí na velkoplošné panely v Malešickém parku.

Národní galerie ve Veletržním paláci zahájí trojici výstav - cyklus fotografií Josefa Koudelky Invaze 68, malby Jiřího Petrboka Hořící srdce a výstavu Záhada Čapkova koberce. V den výročí okupace bude volně přístupná výstava Jiřího Koláře, jejíž součástí je jeho Týdeník 1968.

Srpen z pohodlí domova

Za pozornost také stojí práce serveru info.cz, který mravenčí prací shromáždil důležitá svědectví. Pod webovým odkazem níže naleznete vyprávění pamětníků nebo velmi přehledné vysvětlení, jak se situace vyvíjela. Nejzajímavější jsou fotografie nynějších míst a porovnání, jak to tam vypadalo během srpnových událostí.

Podívejte se na interaktivní speciál webu Info.cz o srpnu 1968

Fotogalerie
14 fotografií