»Matka roku!« Tak nazývají hendikepovanou pižmovku velkou na sociálních sítích. Tříletá kachna se dostala do pražské zoo v zimě. Uvízla v zamrzlé vodě a potřebovala ošetřit. Nejvíce jí promrzly nohy.

Chůze na pahýlkách

„Naši veterináři jí je museli amputovat. Každý den teď kachně na běhácích mění obvazy, které jí slouží jako jakési bačkůrky,“ říká kurátor chovu ptáků v Zoo Praha Antonín Vaidl. Běháky jsou podle něj úplně zahojené.

Bandáže ale musí nosit dál. Zbývající část končetin totiž chrání proti otlakům a navíc po nich chodí. Chůze na jakémkoliv povrchu jí nedělá problémy. A když hendikepované pižmovce „bačůrka“ spadne, dostane ihned novou.

Láska

V expozici Ptačí mokřady, kam ji chovatelé umístili, si dokonce našla partnera. Jejich lásce se tak dařilo, že snesla i dvě vajíčka. A v pondělí 6. srpna se tak její pečovatelé dočkali největší odměny. Dvou zdravých káčátek. „Projevuje se jako velmi dobrá a hodná matka. Kachňata za sebou pyšně vodí ve voliéře, občas je dokonce vozí na zádech. Pokud by se k nim někdo chtěl přiblížit, brání je vlastním tělem,“ směje se Vaidl.

Nyní je rodinka ve voliéře v zázemí, kde mají klid. Až budou ptáčata větší, vrátí se zpátky do expozice. Příběh hrdinné pižmovky hýbe facebookovými stránkami Zoo: „Sama mám ochrnutou fenku, a tak ráda vidím, když i jiní to nevzdávají s na první pohled ztracenými případy. Díky za ni,“ píše dojatě na Facebooku Jitka.