Při rekonstrukci domu v Mikulandské ulici se 17. července zřítila dvě patra, sutiny zavalily tři dělníky a vážně je zranily. „Je třeba prověřit zejména roli památkářů Národního památkového ústavu (NPÚ), který nutil projektanty k možná i nestandardním postupům,“ řekla Blesku po události primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

„Již ze samé podstaty věci nemůže odborná organizace památkové péče nést jakýkoliv podíl na odpovědnosti za bezchybnou realizaci stavby,“ reagovala šéfka NPÚ Naděžda Goryczková pro iRozhlas.cz.

Zásah hasičů při záchranné akci zavalených dělníků v pražské Mikulandské ulici.
Autor: HZS Praha

Z materiálu zpracovaného magistrátním památkovým odborem (OPP MHMP) na základě doporučení NPÚ však vyplývá, že generální projektanti, kteří stavbu připravují, navrhli výměnu stropní konstrukce za pevnější železobetonovou. Tu NPÚ zamítl. „Primárně je nutné zachovat stávající,“ uvádí spis.

Vládnou skrytě

Praxe je prý taková, že nevyhovění požadavkům NPÚ znamená neúnosné komplikace. „Od fatálního zdržení až po zastavení i velmi kvalitních investičních záměrů!“ řekl Blesku Jindřich Smetana, rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM), jež je investorem rekonstrukce objektu bývalé školy v Mikulandské.

„Není tajemstvím, že NPÚ a zejména jeho Územní odborné pracoviště se díky tomu v posledních dekádách chová stále více jako ‚skrytý exekutivní orgán‘ a ani se tím netají,“ uvedl Smetana.

Památkáři se brání

Památkáři tvrdí, že jejich hlas je vždy nezávazným stanoviskem. „NPÚ nemá žádné právní zmocnění k vydávání závazných rozhodnutí, a není tak možné, aby zamezil stavbařům provést výměnu nevyhovující stropní konstrukce,“ řekla Blesku Petra Hrušová, mluvčí Ministerstva kultury, tedy zřizovatele NPÚ.

V budově bývalé školy v Mikulandské se zřítila dvě patra.
Autor: František Hrádek

Ten ale ve vyjádření z února 2015 k návrhu úprav uvedl: „Z hlediska památkové péče je předložený návrh vyloučený.“ Jím se pak měl řídit i památkový odbor magistrátu. „V případě skutečně prvotřídních památek je na místě i vnitřní, nepřímo viditelné konstrukce opravovat a uchovávat s největší pietou. V případě Mikulandské však nejde o ‚Karlštějn‘, ani o kvalitně dochovaný objekt ‚novorenesanční školy‘,“ uvedl také Smetana. „Podstatné je, že škola zůstane na svém místě školou i po rekonstrukci pro potřeby UMPRUM,“ dodal.

Rozhodovat chtějí stavaři 

Vztahy developerů s památkáři jsou dlouhodobě komplikované. „Oni vidí části stavby pouze v kontextu své profese, byť jsou nefunkční vůči budoucímu využití domu,“ řekl Blesku bývalý majitel stavební firmy Jan Sokol. Developeři také kritizují, že odborníci NPÚ mají spíše historické, než stavařské vzdělání. „Nemáme statistické informace, jaké konkrétní vzdělání má každý jednotlivý pracovník těchto úřadů,“ uvedla k tomu Hrušová. „U budov využitých třeba jako školy je důležitější názor stavaře na to, jak je udržet bezpečné. To má být rozhodující,“ věří Sokol.

Fotogalerie
16 fotografií