Rodák z Hertfordshire George Ezra si získal celý svět v momentě, kdy vypustil svou průkopovou skladbu Budapest. Debutové album Wanted On Voyage vyšlo v červnu 2014 a prodalo se jej přes tři miliony kusů. A to opravdu není málo. Bylo to dokonce třetí nejprodávanější album toho roku ve Velké Británii po Edu Sheeranovi a Samu Smithovi. 

Skvělé našlápnutí nevyhaslo. George se tak už v devatenácti se svými písněmi Budapest, Barcelona, Cassy O a Blame It On Me vyhoupl na špičku světových žebříčků. „Tohle bude znít jako typické jedenadvacáté století,“ usmívá se George při vyprávění o svých začátcích.

„Zahrál jsem na Pyramid Stage v Glastonbury pro největší počet diváků dne, trochu se pak vyspal, ve čtyři ráno jsme odjížděli, přijel jsem domů, k tátovi do Hertfordu, na místo, kde jsem vyrostl, do svého starého pokoje. Ráno se probudím a moje vystoupení už bylo na iPlayer. Takže ležím v posteli svého dětství, na obličeji pořád ještě barvu ze včera, a koukám se na sebe na laptopu,“ popisoval své pocity po prvním koncertu, který proběhl v New Yorku v Madison Square Garden.

Skládání v Barceloně

Posléze se vydal do Barcelony. Neubytoval se v žádném drahém hotelu, ale sehnal si pokoj s malou postelí u dívky jménem Tamara a papírovými stěnami, kdy slyšel vše, co se děje kolem, a dal se do skládání. „V sedmém patře, na chodbě vytřískaná okna. V jednom pokoji je holka z Argentiny, zhruba stejně stará jako já. V dalším pokoji starší manželé z Německa. Podezřelá sprcha. Dveře se dají stěží zamknout. Pořád někdo přichází a odchází,“ popisoval, jak si užíval anonymity.

Odhalení

Ovšem jednoho dne v pokoji zahrál Tamaře svou nejznámější skladbu Budapest. V té chvíli se do pokoje vřítila holka z Argentiny s vítězoslavným výkřikem: „Já věděla, že jsem tě poznala!“

Nic lepšího než tohle odhalení jsem si nemohl přát. Všichni kamarádi Tamary byli umělci, návrháři, studenti módy a všichni velcí pohodáři. Vždycky mi říkali ‚Nezajdeme na večeři? Tak sraz v jedenáct!‘ Trvalo mi dva týdny, než jsem se pak dostal do normálu,“ popisoval, jak si Španělsko užil. Novou desku na počest dívky, která mu poskytla pokoj, pojmenoval Staying At Tamara’s. Písně z nejnovějšího alba, ale i jeho první skvělé hity zazní už v říjnu ve Foru Karlín. Více o koncertě zjistíte tady.

Kdy: 22. října
Kde: Forum Karlín
Vstupné: 790 korun