Byť je Lusófona největším festivalem portugalského jazyka v České republice, nemusíte se obávat nějakého jazykového semináře. Naopak se ponoříte do barev a veselí, jaké je pro tuto zemi typické. Portugalsko je nejen rodištěm slavných mořeplavců a fotbalistů. Nabízí neposkvrněné Azorské ostrovy, stále kvetoucí Madeiru, moderní Lisabon a nespočet gurmánských požitků.

5037615:full:true:true

„Portugalsko je země nádherných písečných pláží, skvělé gastronomie a vína, plné starobylých měst a nedotčené přírody, oplývající neotřelou kulturou. Nejlepší jsou na Portugalsku ale lidé: milí a vstřícní vůči turistům a cizincům. Málokde se člověk cítí tak vítaný jako v Portugalsku,“ řekla Blesku Petra Sochorcová z Tourismo de Portugal.

Lusófona má také hlavní cíl – uvítat návštěvníky v portugalské atmosféře a představit tuto zemi Pražanům a nejen jim. Již jedenáctý rok festival organizuje portugalské centrum Institutu Camões, I.P. a společnost Lusofonia Aberta. Pro Lusófonu je typické putování po různých pražských prostorech a od roku 2011 spolupracuje s festivalem United Islands of Prague s cílem seznámit s jazykem básníka Camõese širší publikum.

5037620:full:true:true

V pátek 22. června a v sobotu 23. června se tedy v Kampusu Hybernská (Hybernská 4) a Karlíně uskuteční už 11. ročník festivalu, dvoudenní program je věnován kulturám portugalsky mluvících zemí a najdete v něm vše od hudby a tance, přes filmová promítání a výstavy, až po gastronomii a lusofonní trh. Program nabídne výuku základních kroků těch nejznámějších a nejoblíbenějších kapverdských tanců, ochutnat můžete třeba grilovanou sardinku se sklenkou vína nebo si vybrat některou z kulturních částí festivalu. Po oba dny je navíc vstup zdarma, nic tedy nebrání poznávat nové věci a třeba si i usnadnit rozhodnutí, kam letos na dovolenou.

Fotogalerie
1 fotografie