Botanická zahrada hlavního města Prahy se už 15 let věnuje důležité laboratorní činnosti, při které pomáhá přežít vzácným a ohroženým orchidejím a kapradinám. V přirozeném prostředí by se orchidejím ani množit nedařilo, protože pro svůj růst potřebují houbu, kterou v našich podmínkách v přírodě nemáme.

„Vědci proto vymysleli média, na kterých rostliny vyklíčí. Ty se skládají z agaru, chemických látek, vitamínů a hormonů,“ vysvětlila laborantka pražské botanické zahrady Alena Nekolová. Nekonečnému procesu se v laboratoři věnuje už 7 let.

Přirozené prostředí mizí

„Některé tyto rostliny už v přírodě bohužel neexistují. Jejich přirozené lokality jsou tak zničené, že nedochází k přirozenému rozmnožování,“ prozradila Alena Nekolová, podle které by tak bez této činnosti některé z orchidejí, které se v Praze nacházejí, už nebyly součástí tohoto světa.

Rostliny jsou uchovávané ve speciální kultivační místnosti.
Autor: Daniel Vitouš

Podle laborantky pražské botanické zahrady je na celé této činnosti krásné zejména to, že už v raných stádiích, kdy mají rostliny sotva pár milimetrů, v nich je už obsaženo vše, co později nalezneme ve vzrostlých květinách. Pokud jde o složitější zástupce říše rostlin, trvá takový proces růstu až 10 let.

Speciální podmínky

Orchideje a kapradiny se v laboratoři uchovávají takzvaným systémem „in vitro“, tedy „ve skle“. Ve speciální kultivační místnosti se rostliny udržují 16 hodin na světle a 8 hodin ve tmě, teplota kolísá mezi 20 až 22 stupni Celsia. Najdete zde orchideje z Asie, Jižní Ameriky nebo Madagaskaru.

Tento přístroj zajišťuje sterilní prostředí pro rostliny v okamžiku, kdy je potřeba je přesadit.
Autor: Daniel Vitouš

Botanické zahrady mezi sebou spolupracují, jednou za čas se navíc pořádají expedice přímo na místa výskytu vzácných rostlin, aby se mohl udržet chod jejich rozmnožování v laboratořích.

„Lidé by měli rostlinám nechat něco pro ně, aby se mohly množit i ve volné přírodě. Jde o uchování rozmanitosti, není dobré mít všude pouze trávníky. S orchidejemi to je jako s lidmi, každé chutná něco jiného. Staráme se tu o ně a bereme je jako živý organismus,“ dodala ke složité laborantské činnosti v botanické zahradě Alena Nekolová.

Poslechněte si, jak odbornice popisuje celý proces v laboratoři:

Fotogalerie
18 fotografií