Další kulturní akce budou pokračovat až do 19. prosince. Při té čtvrteční Zibura poutavě popsal svůj vztah k cestování. „Původně mi matka říkala, že na své první cestě do Santiaga de Compostela umřu. Nakonec jsem to ale zvládl, i když třeba další cesta na severní polokouli skončila úplně jinak, než jsem předpokládal,“ řekl na přednášce.

Historkou o jeho cestě na kole před několika lety, kdy například zjistil, že má s sebou mapu, kde chybí západní část Berlína, nebo konci cesty u špatného moře, začal své vyprávění. Arménie i Gruzie, o nichž napsal svoji poslední knihu, jsou podle něj zajímavé země, které však mají hodně specifickou kulturu. „Ono se může zdát, že už není co objevovat na světě. Ovšem věc, která zůstává stále stejně fascinující, za kterou právě jezdím, jsou lidé,“ vysvětlil.

Spánek na zemi a všude vodka

Během své dvouměsíční cesty zažil mnoho strastí i slastí. Někdy jej varovali před medvědy, jindy zase před agresivními psy a vlky na místech, kde hodlal přespat na zemi.

Jedinečným znakem východních zemí však zůstává i v dnešní době pití alkoholu. „Pivo se tam samozřejmě nepočítá, to je podle nich spíše voda, takže je to takzvaný ,zpomalovák'. Každá pitka tu má ale svého obětního beránka, kterému se všichni smějou, jak se opil,“ popsal dále s úsměvem. Podle něj je ale zajímavé, že na svých cestách nezažil žádné lidi, kteří by jej chtěli okrást nebo mu ublížit.

Všichni přítomní si vyprávění chválili a navíc dostali jako vánoční dárek novou Ziburovu knihu. „V centru Prádelna a na dalších místech v Praze 5 budou probíhat různé přednášky a kurzy až do 19. prosince. Lidé se mohou těšit na počítačové kurzy nebo další cestovatelské příběhy, tentokrát z Bulharska,“ uvedl na závěr pro Blesk.cz starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09).

Kdo je Ladislav Zibura (25)? Cestovatel, který v roce 2014 šel od bulharsko-tureckých hranic do Jeruzaléma. V dubnu 2015 začal pořádat projekce o svých zážitcích z cest. Po ukončení studia žurnalistiky v roce 2016 se vrátil k cestování a tři měsíce strávil poznáváním Nepálu a Číny. Už na cestě začal psát druhou knihu s názvem Pěšky mezi buddhisty a komunisty. Letos v květnu se vydal na svou další cestu, a to do Gruzie a Arménie. O té napsal také knihu, kterou v současnosti vydává.

Fotogalerie
12 fotografií