Na tomto místě, jen pár stovek metrů od centra dnešního Smíchova, se kdysi rozprostíraly kartuziánské vinice. Své jméno získala ale až v polovině 18. století, kdy se majiteli stali manželé František Bertram z Bertramu (nebo také z Bertrabu) a jeho žena Františka, to bylo v roce 1743. Později nechali starší usedlost upravit na předměstskou vilu, která si svůj zevnějšek uchovala až dodnes, i když s mnoha úpravami.

Usedlost tehdy sestávala z jednopatrového obytného stavení a průčelím otočeného do dvora. Jeho nejvýraznějším prvkem se stalo zajímavě řešené schodiště s lodžií, což je dodnes známkou luxusu. V patře bylo v té době dvanáct nákladně zařízených místností.

Takto dnes muzeum vypadá:

Slavná historie spojená s Mozartem

V roce 1777 se vila dostala do rukou manželů Duškových. Tehdy se začala psát nejslavnější část této historické vily. Duškovi se totiž seznámili s Wolfgangem Amadeem Mozartem a jeho rodinou v Salcburku. Klidnou Bertramku si skladatel velmi oblíbil a pobyt zde považoval za údajně nejkrásnější okamžiky svého života. Poprvé sem přijel v roce 1787 v souvislosti se světovou premiérou opery Don Giovanni. A právě zde, podle pověstí teprve v noci před premiérou, dokončil předehru ke své známé opeře. Dlouho ale návštěvy netrvaly, naposledy tu Mozart byl v roce 1791 a složil tu ještě několik prací.

Po několika letech ovdověla Josefina Dušková a v roce 1799 musela zadluženou Bertramku prodat. Koupila ji Alžběta Ballabenová z frankfurtské bankéřské rodiny, po níž se dodnes jmenuje pražská Balabenka. Po mnoha dalších majitelích se na Bertramku vrátila mozartovská sláva až s rodinou velkoobchodníka Adolfa Popelky, který se o ni dobře staral. To ale netrvalo věčně.

Mozartovo muzeum

Po letech dohadů o budoucnosti vily se ji poslední majitelka rozhodla předat v roce 1925 salcburské nadaci Mozarteum. Ta ji však pro vysoké dědické daně postupně rozprodávala a až roku 1929 ji koupila Mozartova obec v Praze, v jejímž majetku zcela mimořádně zůstala až do roku 1986. V roce 1986 převzal budovu stát, v následujícím roce prošla rekonstrukcí.

Až 1. prosince 2000 zde byla otevřena nová stálá expozice, která vyplňuje obytné patro o sedmi místnostech, ve dvou z nich Mozart po určitou dobu bydlel. Všechny prostory byly uvedeny do původního stavu a vybaveny také dobovým nábytkem i hudebními nástroji, obrazy, dopisy a dalšími dokumenty. Bertramka se po vleklých soudních sporech na podzim 2009 vrátila zpět Mozartově obci. Zatím není jisté, kdy se muzeum opět otevře veřejnosti. 

Kdo byl Wolfgang A. Mozart?

Wolfgang Amadeus Mozart (*1756 – †1791) byl rakouský klasicistní hudební skladatel a klavírní virtuos, který za svého života složil 626 děl světského i duchovního charakteru, tedy opery, symfonie, koncerty, komorní hudbu, mše a chorály. Svou první skladbu složil ve svých 5 letech. 

Fotogalerie
15 fotografií