Free Art Friday není v Praze žádnou novinkou. Páteční večer se nesl v duchu výstavy, která představuje díla umělců neznámých jmen. Cílem celé akce je sdílet umění a jména tvůrců skrze sociální sítě. Za to si návštěvníci mohou dílo odnést domů zcela zdarma.

Zatímco před pár lety první ročník připomínal spíše souboj o to, kdo rychle ukořistí obraz a pláchne s ním domů, letos už bylo vše kultivované. „Lidé si díla rozebrali a  běželi domů, aniž by je umělec či původ díla nějak zajímal. Sama jsem tam měla obraz, takže to zamrzelo. Rozhodla jsem se to změnit. Rozdíl mezi britskou verzí a tou naší první byl velký už v kultuře lidí,“ vzpomínala zakladatelka Lucie Bártová.

Video
Video se připravuje ...

Free Art Friday Eva Fornálová

Uchvácení Pražané

Páteční večer v DUP39 představil téměř 500 děl od 120 umělců. Lidé tentokrát kultivovaně procházeli kolem dokola prostor, prohlíželi si díla a fotili si ta nejzajímavější. „Je škoda tak pěkná díla sdílet, jen pokud si domů odnesu obraz,“ vysvětlovala návštěvnice Erika, proč si fotografuje různá díla i se jménem autora.

Součástí večera byl i souboj deseti výtvarníků. Ti měli půl hodiny na to, aby vytvořili obraz. Žádné téma zvolené nebylo, jen třicetiminutová doba. „Přihlásilo se 50 umělců na Art Battle. Soutěží jich deset a deset umělců máme jako náhradníky, kdyby náhodou někdo dostal strach,“ prozradila organizátorka před akcí.

Od abstrakce po krajinku

A opravdu. Jeden strašpytel se nedostavil, a tak jej rázem nahradil další. Uprostřed plochy tak na deseti plátnech vznikla nejrůznější díla od abstrakce přes malbu nahého těla až po uhlovou krajinku. „Nemám slov. Nemůžu se rozhodnout, který je nejhezčí. Všechny jsou úžasné,“ hodnotil návštěvník Karel. 

Nyní k Free Art Friday přibude i Artywall, prodejní výstava, která odstartuje 4. prosince. „Budeme pro naše umělce, kteří vystavují, hledat místa k vystavení a prodeji,“ prozradila Bártová. 

Fotogalerie
53 fotografií