Staré přístroje byly pouze na mince, nové automaty umějí i platby kartou a navíc cestujícímu poradí. Pro lidi, kteří se v pražské MHD nevyznají, to znamená ušetření času a leckdy i problémů s nesprávně zakoupenou jízdenkou.

„Trojice automatů na každém z letištních terminálů nahradila stávající automaty, které přijímaly pouze mince. Část nových automatů je umístěna ještě v uzavřeném prostoru příletové haly. Návštěvníci si tak mohou koupit jízdenku nejen na autobusových zastávkách a v příletových halách, ale také při čekání na své zavazadlo,“ uvedl ředitel Ropid Petr Tomčík.

Všech 13 nových automatů umí vyhledat dopravní spojení včetně doporučení příslušné jízdenky, poskytuje podrobné informace o tarifu a zobrazuje dopravní schémata, a to v češtině, angličtině, němčině i ruštině.

Automaty s možností platit platebními kartami jsou nově instalovány také na čtyřech přestupních uzlech ve Středočeském kraji, konkrétně v Čelákovicích, Milovicích, Řevnicích a Říčanech. „Zejména v regionu si cestující pořizují dražší vícepásmové jízdenky a možnost platby kartou je zde proto velkou pomocí,“ sdělil mluvčí Ropidu Filip Drápal.