Areál Pragovky byl vybudovaný už začátkem 20. století, kdy zde byla továrna na automobily Praga. Zaměstnanci pak začali továrně říkat Pragovka. Umělci, kteří ji v létě 2016 otevřeli, ponechali Pragovce jméno, aby lidé věděli, kam se vydat.

Pár umělců se spojilo a vznikl prostor, který je doslova punkovým bludištěm. „Na pomyslné kulturní mapě jsme stále nové a vznikající kulturní centrum, takže trochu ano. Pragovka je sice z centra necelých 15 minut metrem, ale my si své publikum stále teprve budujeme,“ prozradila Lucie Nováčková z Pragovky.

Tři minuty od metra po levé straně objevíte velký nápis, který vás vtáhne do industriálních prostor. Velká hala pak nabízí tři křídla. Následně se připravte na bludiště i punk. Tím, jak jsou prostory veliké, člověku trvá, než se tady zorientuje i s mapkou, kterou Pragovka pro návštěvníky vytvořila.

„Člověk sem musí jít třikrát, než se pořádně zorientuje,“ smála se Lucie, která navigovala pár ztracených duší při poslední multižánrové akci, kdy to tady ožilo hned na pěti místech.

Současné výstavy

V třetím křídle, tedy v tom nejzadnějším, objevíte dvě velké galerie. V současnosti tady probíhá výstava tří umělců. Za prosklenými okenicemi prvního výstavního prostoru objevíte sbírku posledních pěti let umělce až ze Slovenska Petera Cabockého s názvem Pružná nehybnost. K vidění bude do 11. 11.

Ve vedlejší galerii si pak můžete prohlédnout spojení dvou kamarádů a bývalých spolužáků, kteří jednoho dne zjistili, že oba ve své sbírce objevili obrazy s podobným námětem - Bez tváře. Jakub Janovský a Pavel Tichoň zde představují velkoformátové obrazy, které si můžete prohlédnout až do 16. listopadu.

Třetí výstavu pak objevíte v prvním patře v prostorách The White Room do 19. listopadu. Výstava s názvem To je Mámovo se zabývá mateřstvím z nejrůznějších úhlů pohledu. Bližší informace se dočtete v tomto článku.

Kdy? Galerie jsou otevřené každé úterý  a čtvrtek od 16 do 20 hodin
Kde? Pragovka Art District, Kolbenova 34a, Praha 9

Fotogalerie
66 fotografií