„Chtěl bych nahlásit požár ve věži Novoměstské radnice,“ ohlašoval tři minuty před desátou hodinou dopolední radní Albert Kubišta do svého mobilního telefonu. Během sedmi minut od nahlášení, kdy se z věže valil bílý dým, přijely první tři hasičské vozy na Karlovo náměstí.

Hasiči pracovali stejně tak rychle, jako kdyby se jednalo o pravý zásah a ve věži opravdu hořelo. Ihned po příjezdu se tak každý zhostil své role. Jeden z hasičů si ihned sedl do sedačky vedle žebříku, aby jej vytáhl a spustil ke kolegům, kteří byli připravení na hašení požáru zevnitř. Dva hasiči se tak s pomocí dalšího dostali do koše umístěného na konec žebříku a vytahování vstříc kouři mohlo začít.

Jakmile se hasiči dostali do budovy oknem dvě patra pod hlášeným požárem, přijížděly na místo další dvě jednotky hasičů. Ty měly za cíl dostat se nad věž, která má 70 metrů, aby místo požáru kropily zvenčí.

Půl hodiny od nahlášení požáru tak měli hasiči práci hotovou. „Dnešní taktické cvičení proběhlo podle plánu. Teď budeme vyhodnocovat, zatím to vidíme pozitivně. Pokud byly drobné chyby, tak se z nich pro příště poučíme,“ sdělil velitel zásahu.

Fotogalerie
53 fotografií