Ministerstvo kultury už jednou nepřiznalo památkovou ochranu komplexu budov Transgas na pražské Vinohradské ulici. Proti rozhodnutí se však odvolali historikové umění z vysokých škol nebo Klub za starou Prahu, a proto může ministerstvo zvážit tzv. přezkum svého rozhodnutí. Někteří odpůrci ministerstvu vyčítají, že nechrání objekty poválečné architektury a sepisují petice.

„Je tomu právě naopak. Ministerstvo kultury dlouhodobě vnímá fakt, že stavby 2. poloviny 20. století jsou součástí české stavební kultury. Důkazem toho jsou stavby z této éry prohlášené za kulturní památky: např. dům ČKD na Můstku architektů Šrámkových nebo obchodní dům My, dříve Máj v Praze na Národní třídě,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva Simona Cigánková. „Tlak ze strany aktivistů bez odborného zdůvodnění nikdy není a nemůže být pro Ministerstvo kultury směrodatný, protože v tomto řízení vždy hodnotí to, zda věc splňuje nebo nesplňuje znaky kulturní památky, což musí vždy přesvědčivě vysvětlit a obhájit v odůvodnění každého rozhodnutí. Proto ani není možné, aby si mohlo dovolit „podléhat“ jakýmkoli nátlakovým akcím. Zdůrazňuji, že naši odborníci nerozhodují od stolu, každé správní řízení klade různé nároky na objem získávání podkladů – znaleckých posudků, analýz, expertiz, šetření na místě atd.,“ dodala Cigánková.

Přelom dubna a května

Verdikt by podle informací Blesk.cz mohl padnout na přelomu dubna a května. A co, když znovu ministerstvo kultury znovu odmítne budovu Transgasu prohlásit za kulturní památku? „Požádáme o povolení k bourání stavební úřad. Stavět by se mohlo začít...," uvedl Jakub Verner, PR & Marketing Manager HB REAVIS GROUP CZ.

Jak bude nový objekt vypadat?

Architektonický návrh na polyfunkční objekt, který má vyrůst místo bývalé budovy VZP, vytvořil architekt Jakub Cigler. Je rozčleněn na sedm domů a reflektuje okolní měřítko Vinohrad. Počítá s revitalizací této oblasti. Ve zklidněném vnitrobloku vznikne nový veřejný prostor se zelení, veřejnosti přístupnými terasami a bezbariérovým průchodem skrz území.

„Návrh na novou výstavbu od architekta Jakuba Ciglera považuji za zdařilý, přinášející významná pozitiva zejména po urbanistické stránce a hmotové konfiguraci, adekvátně reagující na současné danosti prostor,“ okomentoval nový projekt samotný architekt Transgasu Václav Aulický.

Projekt počítá také s veřejně přístupnými terasami. „Chceme být dobrými sousedy. Připravujeme například anketu o tom, jakou službu nebo obchod by si v nových budovách obyvatelé Vinohrad i lidé pracující v okolí nejvíce přáli. Uděláme potom vše pro to, aby v nové budově taková provozovna opravdu vznikla,“ dodává k projektu Jakub Verner.

Fotogalerie
105 fotografií