Vodicí pes se nevidomému člověku předává zhruba po 1,5-2 letech, kdy musí zvládnout složitý výcvik a naučit se 34 pokynů. Pejsek tak dokáže kromě základních povelů jako je „sedni“ a „lehni“ splnit i speciální úkoly. Umí například najít přechod. „Pes umí podle zraku najít pruhy přechodu, na který nevidomého člověka dovede,“ uvedla vedoucí cvičitelka vodicích psů v Nadačním fondu Mathilda Hana Jasenovcová.

Zároveň také není pravda to, že pes dokáže odhadnout, kdy nejede žádné auto a bezpečně tak nevidomého převést po přechodu. „To opravdu nepozná, reaguje na pokyn. Tudíž mě dovede na začátek označeného přechodu, kde se zastaví. Pak mě na povel převede přes vozovku, i když tam zrovna jede auto. Proto se musím soustředit pouze na svůj sluch, a nebo se spolehnout na pomoc ostatních,“ popsala nevidomá Blanka Stará, která v Mathildě také pracuje.

Nevidomý člávěk čeká i 15 minut než mu někdo pomůže

Spoléhat se ale na kolemjdoucí spěchající lidi vůbec není jednoduché. „Někdy čekám dokonce třeba 10 až 15 minut než mi někdo pomůže. Některé přechody zvládnu sama, ale například na Olšanském náměstí, kde se potřebuju dostat z jednoho ostrůvku na druhý, abych nastoupila na tramvaj, si jít sama netroufnu. Vím, že tam tramvaje jezdí rychle z obou směrů a je tam spoustu hluku, proto přesně nedokážu odhadnout, kdy nic nejede,“ vysvětlila Blanka.

I když má nevidomá na pomoc vodicího psa, občas potřebuje pomoc právě od vás, lidí. „Občas stojím a ptám se okolo, jestli by mi někdo nepomohl. Protože ale nic nevidím, tak nevím, kam přesně směřovat svou otázku, pouze se domnívám, kde by někdo mohl stát. Často ale lidi neslyší, že na ně mluvím, nebo sami spěchají, mají sluchátka a nenapadne je, že bych mohla potřebovat pomoc,“ dodala.

Vodící psi pomáhají nevidomým v každodenních situacích jako je převádění přes ulici či určování směru chůze..
Autor: Michaela Lišková

Jak tedy nevidomému pomoci? Pokud vidíte, že na zastávce nebo u přechodu stojí člověk s bílou hůlkou a vodicím psem, oslovte ho, jestli nepotřebuje pomoci. „Nejhorší je, když mě někdo chytí zezadu nebo se mě snaží postrčit, abych šla. Já opravdu nevidím a takhle se akorát hrozně leknu a je to pro mě dost nepříjemné,“ upozornila Blanka.

Na povel pes najde schody, včetně eskalátorů nahoru či dolů, umí vyvést člověka z nepřehledné situace, obejít různé překážky, ať už reklamní bannery nebo lidi. Pejsek umí najít i nejbližší dveře. „Na povel dveře vyhledá ty nejbližší, a protože je těžké vědět, kde je klika, pes vždy namíří svou hlavu právě směrem k ní. Takže když mu přejedu rukou po hlavě na čumák, zhruba v tom směru by měla být klika,“ vysvětlila Blanka Stará.

Pes umí podat i minci

Vodicí psi umí i podat nejrůznější věci, a to i klidně malou minci nebo prstýnek. Důležité je také to, že se musí naučit trasy, kterými nevidomý člověk denně chodí. „Pes se jich dokáže naučit maximálně 10. Takže umí třeba cestu do práce, do obchodu, k lékaři, do parku. Když ale chci jít pro pečivo, nemůžu se najednou rozhodnout, že půjdu jinam. Musím chodit pořád do toho stejného obchodu po dané trase. Problém ale je, když třeba rozkopou nějakou ulici, to je pak matoucí jak pro mě, tak pro psa,“ uvedla Blanka.

Pokud někdy potkáte nevidomého člověka s vodicím psem, nikdy zvíře nehlaďte, nekoukejte na něj, ani na něj nemluvte a nemlaskejte, je to velice nebezpečné. Pes se tak přestává soustředit a nevidomý člověk může spadnout nebo si ublížit. „Při práci vodicího psa, prosím, nikdy nehlaďte. Výjimkou je například to, když pes pobíhá v parku a zrovna nepracuje. Vždy se mě ale prosím zeptejte předem,“ prosí Blanka veřejnost.

Nejenže vodicí pes nevidomému denně zachraňuje život, ale dokonce mu i pomáhá být samostatnější a navazovat nové kontakty. „Jsme pejskařský národ, tudíž když mě někdo vidí s vodicím pejskem, tak mi říká, že mám hezkého psa a jak se jmenuje a začneme se bavit a navážu tak nové kontakty. Zároveň jsem s ním také úplně mnohem samostatnější, dokážu si hodně věcí zařídit sama. Pokud tedy někdo nevidomý uvažuje o pořízení vodicího psa, určitě to doporučuji,“ uzavřela Blanka Stará.

Pokud byste uvažovali o koupi vodicího psa či se chtěli podílet na výchově štěněte, napište zprávu na www.facebook.com/mathilda.cz

Podívejte se, jak vodicí psi vypadají:

Fotogalerie
30 fotografií