Nový čínský rok začal přesně v pátek v 17 hodin. Skončil tak rok ohnivé opice, nyní už žijeme v roce ohnivého kohouta. Ten potom skončí přesně 15. února 2018.

Velkolepé oslavy se konaly od pátečního dopoledne až do večera v Obecním domě v Praze 1. Nadšené diváky jako první uvítal lví tanec, který je nedílnou součástí Svátků jara neboli nového čínského roku. Dva umělci na sobě mají kostým, přičemž jeden člověk ovládá hlavu a druhý tělo. Tento tanec jako jediný z celého programu představilo pražské Wushu centrum.

První diváky přivítal pražský soubor s tradičním lvím tancem.
Autor: Michaela Lišková

Jako další v pořadí pak vystoupil soubor z významného čínského městečka Ningbo, které se nachází na jihozápadě čínského území. Diváci viděli barevné kostýmy a talentované tanečníky, kteří se pohybovali do rytmu veselé hudby.

Zpěv, nebo podivný pískot?

Jedinečným zážitkem byla také čínská opera, kterou zazpívalo několik zpěváků a zpěvaček. Posluchači mohli slyšet typické čínské písně z opery Květy v zahradě hrušní.

Dva Číňané poté zahráli na suonu, což je lidový hudební dechový nástroj rozšířený po celé Číně. „Většinou je doprovázen gongy, bubny a činely. Nástroje se tak vzájemně doplňují. Melodie jsou symbolem veselí a slavností,“ vysvětlili organizátoři oslav.

Podívejte se na video z oslav:

Při písni Sklizeň datlí se publikem rozezněl hlasitý smích, jelikož poslech jednoho ze zpěváků připomínal něco mezi pískáním ptáků a zvláštním pískotem čehosi nepopsatelného.

Psaní čínských znaků, uzlíkování i čaj

Kromě skupinových tanců dívek, chlapců či romantického tance Sen o motýlech ve dvou si návštěvníci mohli vyzkoušet i psaní čínských znaků nebo takzvané uzlíkování. Dříve se v zadních komnatách čínských paláců ženy často věnovaly právě této činnosti. Z dlouhých šňůr splétaly předměty, které pak zdobily téměř každou čínskou domácnost.

V Obecním domě nechyběly ani typické čínské pokrmy či pravý čínský čaj, který provoněl nejednu místnost. Lidé si ale na oslavách mohli koupit třeba i palácové výšivky či netradiční koření.

„Sami oslavy čínského roku doma slavíme a dostali jsme tip od známé na tuto akci, tak jsme si říkali, proč to nezkusit. Zatím jsme nadšení, opravdu jsme nečekali tolik zajímavostí. Máme lístky i na hlavní program, ale zatím si nejsme jistí, zda půjdeme, jelikož máme s sebou malého syna, kterého by to možná nebavilo. Toho zatím nejvíc zaujalo malování na obličej,“ řekla s úsměvem Jana s rodinou.

Číňané ukázali v Obecním domě, jak slaví nový rok. Nechyběl tanec, opera ani lidová řemesla.
Autor: Michaela Lišková

Ideální rok pro navázání partnerství

Nastávající rok ohnivého kohouta by měl být rokem vítězství a úspěchu, kterého dosáhneme především pílí. Kohout také přináší klid jak v rodinných, tak soukromých vazbách či překonávání nových výzev. Měl by být ideální pro navázání dlouhodobého partnerského vztahu

„A kdo se také narodí začátkem tohoto roku, ten vidí podle čínských pověstí do budoucnosti,“ dodali organizátoři.

Podívejte se, jak oslavy čínského nového roku vypadaly:

Fotogalerie
77 fotografií