Za normálních okolností bývá v okolí útulku v Troji klid a ticho. Na Štědrý den se ale sjeli lidé z celé Prahy, aby zvířata obdarovali. Pražané tak pomalu neměli ani kde zaparkovat a kufry aut jim praskaly ve švech.

Při příchodu do útulku přivítal návštěvníky soubor strážníků hudebníků, jenž hrál na trubky a další nástroje vánoční koledy. Hned vedle muzikantů z Band Městské policie Praha pak stál nazdobený stromek, pod kterým se hromadily nejrůznější dary.

Lidé nosili psí žrádlo, deky, polštáře, a dokonce i oblíbené piškoty. „Ty jsou u nás platidlem. Když chceme, aby pejsek lépe poslouchal, dáme mu piškot, to zabírá vždycky,“ vysvětlil vedoucí útulku Václav Steinbauer.

Lidé do útulku chodí s dětmi pravidelně

Po odevzdání dárků ke stromečku si Pražané mohli projít celý útulek, nakrmit pejsky, pohladit je a také navštívit takzvaný zookoutek. Tam se děti mohly podívat, jak vypadají velcí hadi, agamy nebo třeba ropuchy.

Rodina Žabkových jezdí do útulku každoročně už 10 let.
Autor: Michaela Lišková

Všechna zvířata tak mohla strávit krásné Vánoce a poznat alespoň na chvíli lásku lidí. „Do útulku na Štědrý den chodíme každý rok, letos je to už 10 let. Prvně jsme tu pejsky na Štědrý den navštívili, když synovi byly dva roky. Vždy doneseme žrádlo nebo třeba balónky a hračky. Když jsme autem, tak toho bereme víc, letos jsme šli ale pěšky, protože bydlíme kousek, a tak jsme donesli pouze devět kilo granulí,“ popsala paní Žabková s rodinou.

Ne vždy se návštěva obejde bez emocí

Ne všichni ale zvládnou návštěvu osamělých psů bez emocí. „Já ani syn za pejsky moc nechodíme. Je nám jich pak vždycky líto a jsme akorát smutní, protože psa mít nemůžeme, jelikož je syn alergik. Manžel ale vždycky zvířata navštíví a nakrmí je piškoty,“ dodala paní Žabková.

Útulek nejvíc navštěvují právě rodiny s dětmi, které si rádi pohladí pejsky a mají tak alespoň zajímavý program, kdy učiní dobrý skutek. „S dcerou sem jezdíme už několik let. Dovážíme hlavně piškoty, i tento rok jsme je přivezli. Doma máme zatím jenom kočičku, ale letos možná Ježíšek donese i jiného chlupáče,“ řekla tajemně paní Bočková.

Kromě obdarování a projití útulku si Pražané mohli užít i zajímavý program, kdy se v 11 hodin představil výcvik policejních psů s komentářem odborníka. Odpoledne mohli návštěvníci zase sledovat ustájení koní městské policie.

Podívejte se, jak to v útulku na Štědrý den vypadalo:

Fotogalerie
20 fotografií