Zatímco ve všední den vstávají vězni v pět ráno, o Štědrém dnu smějí spát o hodinu déle. Tedy jako o víkendu.

Na 24. prosinec pro ně vedení věznice připravilo sportovní utkání. „Jsou naplánovány volnočasové aktivity. O letošních svátcích je to například turnaj v kopané, kterého se zúčastní skoro všechna oddělení výkonu trestu,“ popsala v pořadu Selfie z Prahy vedoucí výkonu trestu Lucie Kováčová.

Kdo nechce hrát, pochopitelně nemusí. „Občas se k tomu na odděleních přidávají šachové turnaje. Je to standardní každý rok,“ popsal odsouzený V. R., který tráví za mřížemi už osmé vánoční svátky.

Slavnostní výzdobu ve vězení téměř nenajdete. „Máme ji jen v administrativní budově pro zaměstnance. Odsouzení mají možnost vyrobit si například z papíru nějaké ozdoby, ale jinak vánoční stromečky, nic takového,“ popsala Kováčová.

Vězni tak mohou potkat pouze jeden stromek, který stojí v chodbě. Ostatně oni si ani moc Vánoce připomínat nechtějí, jelikož se jim ještě víc stýská po blízkých.

„Každý den ve výkonu trestu je těžký. Samozřejmě že o Vánocích jsou ty myšlenky agresivnější, pokud máte doma děti a nejste s nimi,“ líčí odsouzený V. R.

Řízek mají radši než kapra

Co se týče jídla, dostávají vězni přídavky ve formě ovoce. „Budou mít například banány, mandarinky, pomeranče. Ke štědrovečerní večeři bude řízek a bramborový salát. Bylo vysledováno, že stejně mají radši řízek než kapra,“ dodala Kováčová.

K Vánocům patří i dárky. Na ty ale musí ve věznici zapomenout. „Při návštěvách se předávat nesmějí. To znamená, že já nic nedostanu. Dostal jsem teď jen fotky dětí za nějaké uplynulé období, tak jsem rád, že se na ně podívám. To je v podstatě vše, mým největším dárkem je to, že jsou zdravé a v pořádku,“ doplnil pan V. R.

Co vězni dělají o Štědrém večeru a jak to na Pankráci vypadá? Dozvíte se v pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Odsouzený popsal Vánoce ve vězení: Zákaz dárků i turnaj v kopané! A kde o svátcích otevřou? Matěj Smlsal, David Vaníček

Všechny díly pořadu Selfie z Prahy najdete ZDE!