Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

TOP 10 betlémů v Praze: Svatá rodina z perníku, fotek nebo keramiky

/
  • Osud betlému v Kostele svatého Havla ovlivnila řada krádeží.
    30. prosince 2016 ● 17:30

    V hlavním městě se můžete stále jít podívat na betlémy. Připravili jsme pro vás výběr 10 nejzajímavějších. Procházku po Praze si tak můžete zpříjemnit třeba podívanou do monumentální katedrály svatého Víta, v níž se nachází betlém z polychromované keramiky. A na jaké netradiční betlémy se ještě můžete podívat?

  • 1.

    Chrám svatého Víta láká na netradiční Marii

    V Katedrála svatého Víta měl být původně betlém jiný.
    Autor: scena.cz

    Pro jednu z nejkrásnějších památek v Praze byl původně určen monumentální betlém, který měla v 19. století vytvořit Helena Johnová. Betlém měl být dokonce vystaven i trvale v kapli pod klenotnicí. Práci na jeho realizaci ale přerušila druhá světová válka, a tak se svatou rodinu ztvárnit nepodařilo.

     

    V katedrále tak nakonec můžeme najít betlém z polychromované keramiky o 25 figurkách, který tu měl být původně jen provizorně. Nakonec si ho Pražané oblíbili, a tak zde zůstal až dodnes. Jeho autorem je sochař Václav Andres z Prahy.


    Zajímavostí na betlému je i osobitá pozice Panny Marie, jež klečí a objímá děťátko v jeslích. Tato postavička byla dokonce nesčetněkrát kopírovaná.

     

    Na betlém se můžete podívat na Silvestra od 9 do 15 hodin a na Nový rok od 12 do 16 hodin.

  • 2.

    V Kostele svatého Matěje mají betlém s perníkem

    Perníkový betlém najdeme v Kostele svatého Matěje v Dejvicích.
    Autor: turistika.cz

    Historie perníkového betlému v kostele v Dejvicích sahá až do roku 1972, kdy tu kněžskou činnost prováděl Jan Machač. Jelikož pomáhal mamince jedné akademické malířky, dostalo se mu odměny. Vděčná žena mu jako poděkování donesla pár perníkových figurek.


    Jemu se tak zalíbily, že je nechal vystavit v kostele. V dalších letech se pak betlém rozšiřoval a v době jeho největší slávy obsahoval 300 perníkových figurek zdobených autentickými kroji.

     

    Současná podoba jesliček je dílem učně, který peče a zdobí betlém již od roku 2002. Letos v betlému najdete 250 figurek.


    Betlém bude otevřený na Silvestra, Nový rok a v lednu každý víkend.

  • 3.

    Jak Vánoce slavili Římané či Keltové? To prozradí výstava v Betlémské kapli

    Výstavu betlémů můžete navštívit v Betlémské kapli.
    Autor: prahalevne.cz

    Letošní výstava v Betlémské kapli s názvem Od pohanského slunovratu po křesťanské Vánoce aneb slunce a betlémy nabídne kromě figurek i znalosti. Návštěvníci Betlémské kaple se můžou kromě podívané na nejrůznější betlémy těšit i na nespočet zajímavostí.

     

    Dozví se tak, jak slavili Vánoce Římané, Slované či Keltové nebo jaké se v dřívějších dobách konaly obřady a proč se pálily byliny. Nebude chybět ani ukázka tradičních řemesel.


    Betlémskou kapli můžete navštívit 31. prosince od 9 do 14 hodin. Zaplatíte 70 korun.

  • 4.

    Figurky z 18. století můžete vidět v Kostele Panny Marie královny andělů

    Figury betlému v kostele Panny Marie Andělské na Hradčanech jsou zčásti dřevěné a zčásti modelované z papírové masy.
    Autor: kapucini.cz

    Betlém na Loretánském náměstí vytvářel jeden z kapucínů skoro 10 let. Podle odhadů měl vzniknout zhruba ve druhé čtvrtině 18. století. Figurky zhotovil v českém prostředí autor, který znal tradici neapolských kašírovaných betlémů.

     

    V Česku tento betlém nemá obdobu, proto ho není možné srovnat s žádným jiným. Jde o soubor 48 figurek, v několika případech dokonce v životní velikosti. Nejvyšší figurky pastýřů dosahují až 175 centimetrů. V pozadí se nachází vzácná malba na karton, jež pochází z Liberecka.


    Na Silvestra můžete betlém navštívit od 10 do 15 hodin a na Nový rok od 10 do 17 hodin. Celý leden bude betlém k vidění pouze o víkendech, a to od 14 do 17 hodin.

  • 5.

    Jedinečný betlém na Žižkově: Najdete v něm Seiferta nebo Cimrmana

    Na Žižkově mají zase betlém z osobností Prahy 3.
    Autor: MČ Praha 3

    Městská část Praha 3 se pyšní originálním betlémem. Nenajdete v něm obyčejné figurky, na které jste zvyklí. Nachází se v něm unikátní postavičky, jež mají co dočinění právě s Prahou 3. V informačním centru na Náměstí Jiřího z Poděbrad tak objevíte třeba Švejka, Jaroslava Seiferta, Rychlé šípy či záhadnou postavu Járy Cimrmana.


    Betlém je stylizovaný přímo do městské části Prahy 3. Nachází se tam model schodů, které můžeme vidět v Rokycanově ulici, a nechybí ani typické pavlače. Figurek je zatím 24 a celkem jich bude v budoucnu asi kolem třiceti.

     

    K vidění je betlém každý prosincový všední den od 9 do 16 hodin. Od 27. do 30. prosince bude ale z důvodu inventury zavřeno. V lednu se ale zase na celý měsíc otevře.

  • 6.

    Gymnázium Jana Keplera láká na zahraniční betlémy

    V Gymnáziu Jana Keplera pořádají každoročně výstavu i zahraničních betlémů.
    Autor: Gymnázium Jana Keplera

    Tradiční výstavu zahraničních betlémů pořádá Gymnázium Jana Keplera v Praze 6. Kromě českých betlémů ve škole tak najdete díla i z Německa, Itálie, Malty, Číny, USA, Izraele, Bolívie nebo třeba i z Keni.

     

    Na návštěvníky čeká asi kolem 200 betlémů z nejrůznějších materiálů od sádry, vosk, keramiky, slámy až po křišťál, lávu a pryskyřici. Dokonce i svatá rodina vytvořená z vajíček nebo těsta nebude na výstavě chybět.

     

    Ke koupi také bude keramický betlém od autorky Marie Dočekalové.


    Betlém můžete vidět na Silvestra od 10 do 14:30 a na Nový rok od 13 do 15:30 hodin.

  • 7.

    V Emauzích se tyčí betlém životní velikosti. Pražané ho milovali

    V Emauzích najdete betlém v životní velikosti.
    Autor: krestanskevanoce.cz

    Betlém pochází z přelomu 19. a 20. století a je typickou ukázkou beuronské umělecké školy. Vytvořili ho bratři Benitus, Gabharus a Robert. 

     

    Pražané tento betlém velmi milovali a uctívali, proto je i do teď hodně navštěvován. Figury nebyly sice při bombardování chrámu na konci války zníčeny, ale některé z nich se ztratily. Po roce 1948 byly proto jesle schovány ve Strahovském klášteře. V roce 2003 se pak zase vrátily do Opatství Emauzy.

     

    Betlém je také zajímavý tím, že má dvě varianty. První vystavují od Božího hodu do Zjevení Páně a obsahuje pastýře, Josefa a Marii s Ježíškem v kleče. O slavnosti Zjevení Páně se pak figury vyměňují za Marii držící Ježíška na klíně s Josefem po boku s tím, že se přidávají i tři králové.

     

    Betlém můžete navštívit od 25. prosince do 8. ledna každý den od 9:30 do 10:45.

  • 8.

    V Klementinu si můžete vytvořit vlastní betlém z marcipánu

    V Klementinu můžete navštívit také výstavu betlémů.
    Autor: Národní knihovna

    Tradiční výstavu pořádá Klementinum s Muzeem betlémů Karlštejn a představuje betlémy od období baroka do konce druhé světové války. Základ výstavy tvoří dřevěné jesle z většiny nejvýznamnějších betlémářských oblastí celé republiky.

     

    K vidění jsou i malované betlémy z papíru, raritní historické z cukru, vosku, hlíny, sádry, durolinu či dobové umělé hmoty. Součástí je opět také Hravá dílnička, kde si mohou návštěvníci podle vzorů nebo vlastní fantazie vytvořit figurky z marcipánu.

     

    Výstava je otevřená denně od 9 do 18 hodin, 31. prosince jen od 9 do 15 hodin. Naposledy sem můžete zajít 8. ledna. Za vstup zaplatíte 50 korun, děti, studenti a senioři pak 30 korun.

  • 9.

    V Kostele svatého Havla už figurky několikrát ukradli

    Osud betlému v Kostele svatého Havla ovlivnila řada krádeží.
    Autor: krestanskevanoce.cz

    Osud betlému v kostele svatého Havla na Starém Městě negativně ovlivnila řada krádeží. Kvůli nim jsou tak dřevěné figurky různého stáří. Soubor postav byl v průběhu let doplňován novějšími a jejich autor není znám. Jádro betlému ale pochází z 19. století, v roce 1908, kdy bylo jeslím 30 let, se o něm zmiňuje znalec betlémů.

     

    Architektonické prvky zhotovili teprve nedávno, doplnili je tak o stylizovanou papírovou krajinu. Betlém můžete spatřit u hlavního vstupu v kapli svatého Václava.


    Na Nový rok se betlém otevře od 10 na dvě hodiny. Podívat se můžete i 6. ledna, kdy bude k vidění od 15 do 17 hodin a 8. ledna od 10 do 12.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy