Původně jsme se spolu rozhodly obdarovat bezdomovce ve dvou. Postupně se k akci chtěli přidat další lidé, až jsme z toho udělaly veřejnou aktivitu,“ těšila se ze zájmu veřejnosti organizátorka Martina Bauerová, která vítala nadšence s cedulí Daruj naději. 

Na náměstí Václava Havla se v půl šesté večer sešlo přes patnáct lidí, které nápad zahrát si na Ježíška oslovil. „O akci jsem se dozvěděl díky Facebooku. Přinesl jsem pár dezinfekčních gelů a šampony,“ prozradil při cestě právník Tomáš, který se mezi prací utrhl, aby udělal někomu radost.

Průvod se vydal od Národního divadla přes ulici Na Příkopě k Palladiu. „Trasu jsme si nechaly poradit od Evy z neziskové organizace Naděje,“ svěřila organizátorka Adéla. Ovšem tři stupně pod nulou vzaly za své. Průvod tak potkal jen pár bezdomovců.

Největší nouze byla o oblečení

Lidé na ulici, které jsme potkali, neměli o projektu žádné tušení. Vánoční dárky je proto velmi překvapily. „Mockrát vám děkuju,“ těšil se žebrající muž na ulici, který si prohlížel dárkový balíček, ve kterém se skrývala deka, základní hygienické pomůcky, něco na zub a mikina. „To vypadá, že mi i bude,“ prohlížel si velikost mikiny.

Většina bezdomovců se tak schovala v teple ve středisku Naděje U Bulhara. V místě, kam celý průvod aktivistů směřoval. Každý dárce si vybral svého člověka, kterému věnoval balíček. Pohádky od Blesku a křížovky si lidé brali na volné chvíle. Oblečení, které lidé vyskládali na stůl, se během pár minut rozebralo do posledního kousku. „Jste moc hodní,“ nešetřili slovy díků lidé, které čekají Vánoce v mrazu na ulici.

„Cílem není ani to, aby se šel dnes ten průvod. Cílem je, aby i lidé, kteří tady dnes nemohou být, při cestě do práce člověku na ulici koupili třeba horkou čokoládu nebo sendvič,“ vysvětlovala Martina, která by byla ráda, kdyby byli lidé solidární po celý rok.