Týden vědy a techniky Akademie věd je největší vědecký festival v České republice. Kromě interaktivních výstav se návštěvníci mohou těšit na přednášky, dny otevřených dveří, dokumentární filmy, workshopy, vědecké kavárny a další aktivity napříč celou republikou i všemi vědeckými obory.

Ty sirky jsou super,“ těšila se malá návštěvnice Terezka (10), která si užívala otisky svých rukou do sirek v rámci interaktivní výstavy ve druhém patře Akademie věd. Návštěvníci si v tomto patře mohli také vyzkoušet, jak vidí lidé s nejrůznějšími očními vadami nebo jaké je to vidět očima včely.

Osobně se mi nejvíce líbila možnost zasoutěžit si tady,“ chválil výstavu návštěvník Petr (28), který společně s přáteli testoval svou pozornost při náhodném rozsvěcování tlačítek, rychlost reakcí při mačkání čudlíku v minutovém intervalu nebo sílu tahu při přetahování lana.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se na malou ukázku toho, jak to v Akademii věd vypadá. Eva Fornálová



„Program v budově Akademie věd doplní 85 přednášek předních českých vědců, mezi jinými například profesora imunologie Václava Hořejšího, orientalisty Bronislava Ostřanského, profesora ekologie a evoluční biologie Jaroslava Flegra, neurofyziologa Josefa Syky, forenzní entomoložky Hany Eliášové a dalších,“ prozradila tisková mluvčí festivalu Andrea Saláková.

Kromě přednášek a výstav se mohou návštěvníci Týdne vědy a techniky podívat na dokumentární filmy a nebo si užít speciální program. „Zahrnuje například i koncerty, křest knihy, komentované prohlídky, pozorování ptactva, projížďku elektromobilem nebo divadelní hru,“ láká Saláková.

Fotogalerie
17 fotografií