Prague Coffee Festival vznikl s myšlenkou podpořit českou kávovou kulturu a umožnit setkání těch, které káva zajímá. „Festival má nové místo zcela v centru města a nabídne více zahraničních hostů i přednášek. Zároveň je zde zastoupeno více jak 40 pražíren,“ těšil se z pátého ročníku organizátor Daniel Kolský.

Návštěvníci mohli ochutnat kávu nejen od tuzemských kaváren, ale také od zahraničních. „Jsme pyšní, že se nám podařilo do Prahy dostat kávové farmáře z Nikaraguy i z Brazílie. A to v situaci, kdy právě náš brazilský farmář byl ještě před deseti dny ve velkých komplikacích a vůbec se nevědělo, jestli bude moct přijet,“ rozpovídal se zakladatel kávového festivalu.

Ovšem než se návštěvníkům podařilo smočit rty v černém nápoji, museli si díky obrovskému zájmu vystát i půlhodinovou frontu. „Fronty jsou tady šílené. Ale ve vyšších patrech už to je schůdnější,“ prozradila návštěvnice Patricie, která právě popíjela svůj už několikátý šálek kávy.

Samotní tvůrci akce se snaží návštěvníky seznámit s kávovou kulturou a s lidmi, kteří kávu vyrábí. „Myslím si, že výběrové kávy z menších českých pražíren připravované v malých českých kavárnách jsou mnohdy lepší než kávy ve velkých podnicích, které mají sítě kaváren po celém světě,“ prozradil svůj postoj Kolský.

„Nechci nikoho odsuzovat, je to volba každého zákazníka, osobně však do zmíněných řetězců nechodím. Ani v ČR a ani ve světě – vždy mě zajímají místní lidé i kavárny,“ dokončil.

Fotogalerie
27 fotografií