Čistě bílý a nezajímavý podchod ve Lnářské ulici se rozhodl mladý umělec Honza Vrubel proměnit v atraktivní místo pro všechny kolemjdoucí. Nyní je to rok od chvíle, kdy svou pětiměsíční „šichtu“ zadarmo a ve volném čase dokončil. A lidé se sem stále vracejí a nový pohled na graffiti umění se jim stále zamlouvá. I proto měl také prostor změnit ostudný podchod na nádraží v Uhříněvsi o pár měsíců později.

Ale zpět ke Lnářské ulici. Realizovat svůj nápad nebylo vůbec jednoduché. Trvalo skoro 9 měsíců, než si na radnici vzpomněli, že jim Honza nabízel změnu. Právě ve chvíli, kdy si na špinavý podchod stěžovali i jiní lidé. „Postupem času se celý podchod dostal do takového stavu, že už se lidé sami báli podchodem chodit. A tím vlastně začal celý můj zájem o změnu podchodu,“ říká pro Blesk.cz Honza.

Na podchodu Honza pracoval převážně sám, ale pomohla mu i jeho přítelkyně.
Autor: Jan Vrubel

Zůstal na práci skoro sám

Ze začátku se nápad zamlouval i mnoha jeho kamarádům. Z toho však kvůli maturitám nebo prázdninám brzy sešlo. A tak na vymalování celého podchodu zbyl, až na pár výjimek, sám. O to více ale chtěl svou práci dokončit. „Nakonec se zapojila i moje přítelkyně, která ještě k tomu do toho maturovala… a zvládla to,“ říká dále mladý sprejer s úsměvem.

Kvůli tomu, že zbyl na celý podchod víceméně sám, mu sprejování trvalo místo několika týdnů pět měsíců. Ale stálo to za to. „Skoro každý, když se zastavil, tak dodal, že takhle se jim to graffiti líbí, ale že ty obvyklé »čmáranice« jim vadí. Což chápu. Ohromné množství lidí mi děkovalo, i když jen procházeli,“ pokračuje dále mladík.

Z nudného a špinavého podchodu ve Lnářské ulici vytvořil Honza umělecké dílo.
Autor: Jan Vrubel

Kontrola od policie

Ne všichni obyvatelé byli ale tolik spokojeni. „Párkrát se mi stalo, že mě trošku okřiklo pár spoluobčanů, co to tam jako dělám a podobně, dokonce na mě i zavolali policii. Ti ale o všem věděli, tak se akorát přišli podívat, kdo to vlastně jsem, a chvilku tam se mnou dali řeč,“ popisuje své zážitky Honza.

A i strážníkům se jeho práce líbila. „Jednoho dne přišli znova, ještě s třetím, nějakým jiným kolegou, který chtěl něco namalovat u sebe doma v pokoji,“ líčí sprejer.

Své práce zakončil v polovině října 2015 a lidé si jeho práci velice chválili. Kromě podchodu u nádraží v Uhříněvsi plánuje i do budoucna další projekty. Zatím ale není jisté, jestli k tomu dojde. „Mluvili jsme o tom, ale zatím jsme se na ničem konkrétním nedohodli,“ dodává nakonec Honza. 

Podívejte se na obsáhlou fotogalerii 120 snímků podchodu:

Fotogalerie
113 fotografií