Světlou stránku graffiti se rozhodl Uhříněvsi ukázat sprejer, který se nebál jít přímo na radnici, aby se domluvil na tom, že se postará o změnu nádražního podchodu. Jan Vrubel vymaloval zdarma nádražní podchod, který byl ještě před rokem uličkou strachu a ostudou celého města.

Celý nápad začal u jeho maminky. „Lidé se sami báli podchodem chodit. Včetně mojí mamky. A tím vlastně začal celý můj zájem o změny podchodu. Tím, že jednou večer přišla domů s tím, že už tím podchodem nikdy v životě nechce jít, že se tam tak bála a jak se to tam změnilo,“ říká pro Blesk.cz Honza.

Rok práce, 800 metrů čtverečních malby, žádná odměna. Z podchodu na nádraží v Uhříněvsi je ale konečně místo, kde se místní nemusí bát procházet. Celé to má na svědomí jeden člověk, Jan Vrubel.
Autor: Jan Vrubel

Bez odměny, jen pro radost

Graffiti po stěnách mají jediný účel, ukázat, kam můžete jet a co je zde zajímavé. „V podchodu jsou nyní po celé délce z obou stran vyobrazeny jednotlivé stanice a zastávky železniční trati 221, od Hlavního nádraží až po Benešov u Prahy. Každá zastávka má v podchodu od jedné do tří samostatných obrazů nějakého významného místa nebo zákoutí z daného města či blízkého okolí,“ pokračuje dále autor maleb.

Podchod přitom Jan Vrubel dělal jen pro radost a téměř bez vědomí dalších lidí. „Za těch 123 dnů, co jsem v podchodu maloval, se mi třeba jednou stalo, že přišel takový mladý pár a s poděkováním, že si toho moc váží, mi dali bonboniéru. To vlastně za tu dobu bylo jediné, co jsem za malování dostal,“ sděluje dále Honza.

Rok práce po nocích

Přitom se to zdá být skoro nereálné, aby celý podchod vymaloval pouze sám. Stěny podchodu mají více jak 800 metrů čtverečních. Bylo tak jasné, že to zabere neuvěřitelné množství času. Celkově více jak jeden rok.

„Malovat jsem začal 13. června 2015 a skončil 4. července 2016. Byl jsem tam 123 dnů/nocí a dohromady jsem nádražnímu podchodu věnoval 433 hodin,“ Dodává nakonec Jan.

Na výsledky jeho práce se můžete podívat v obsáhlé galerii:

Fotogalerie
59 fotografií