Akci předznamená instalace japonského umělce Jasuhira Čidy, která bude od 6. října umístěna před nákupním centrem Palladium. V ní budou moci návštěvníci zažít vzácný efekt horského přízraku (Brocken), který se vyskytuje ve vysokých horách.

Od 13. října pak budou lidé v ulicích potkávat humanoidy australské umělkyně Amandy Parerové, která se při jejich tvorbě inspirovala československým filmem Divoká planeta. Signal letos představí umělce i umělecká studia z celkem 11 zemí.

„Naším cílem je vtáhnout návštěvníky co nejvíce do děje, plánujeme tudíž poměrně hodně interaktivních instalací a instalací, které mají díky propojení vizuální a hudební stránky opravdu strhující atmosféru. Dvě třetiny z nich si navíc odbudou v Praze premiéru,“ uvedl ředitel festivalu Martin Pošta.

Letos diváci uvidí tři videomappingy. Návštěvníci budou moci srovnat odlišné přístupy ruského kreativního studia Radugadesign, německého umělce Daniela Rossy a španělského studia Tigrelab.

Hned několik instalací umožní zapojení návštěvníků. Týká se to také díla českého umělce Davida Vrbíka fungujícího na principu hudebního nástroje i francouzského umělce Maotika. Ten se inspiroval nočním životem světlušek.

Významný multimediální umělec Američan Zachary Lieberman je autorem kódovacího softwaru pro umělecké grafiky openFrameworks, pomocí kterého budou lidé moci jeho instalaci ovládat.

Kupole bude placená

Součástí programu festivalu bude i letos obří kupole Signal Dome. Každý večer od 19:00 se v ní diváci ocitnou uprostřed sférických projekcí. Po čtyři dny festivalu od 9:30 do 18:00 se zde bude promítat animovaná projekce na téma českých dějin a vlády Karla IV. Signal Dome je jediným zpoplatněným místem festivalu.

Signal během tří let přilákal do pražských ulic přes milion návštěvníků z České republiky i zahraničí. Loni zaznamenal 400 tisíc diváků.

Podívejte se na fotky z loňského festivalu:

Fotogalerie
17 fotografií