Při procházce s modelkou Evou jsme se přesvědčili o tom, že jen malé procento žen má odvahu vyjít si v botách na podpatku. V ulicích se objevovaly zejména v teniskách.

Sama modelka měla zvláště v centru na Staroměstském náměstí a v uličkách staré Prahy velký problém při balancování na kostkách. „Tohle je o zdraví,“ zmínila po pár minutách.

„Boty na podpatku nosím ráda. Ovšem jen s nízkým podpatkem a na místa, kde nejsou kočičí hlavy,“ prozradila při cestě.

Při anketě v ulicích metropole se ženy velmi často shodovaly v odpovědích. „Boty na podpatku nosím jen výjimečně – na slavnostní akce a důležitá jednání,“ zmínila Veronika (26).

„Ráda chodím po Praze pěšky a škobrtání po kočičích hlavách mi ten zážitek dost kazí. Když chci být za dámu, ale zároveň si sebejistě vykračovat, volím elegantní baleríny nebo boty na platformě,“ vysvětlovala Veronika.

Kvůli podpatkům sádra až šest týdnů

Zaškobrtnutí a nevybalancování může způsobit nepříjemné pády a navíc několikatýdenní léčení. „Podvrtnutí nohy je velmi častým poraněním. Samozřejmě délka rekonvalescence se různí podle stupně poškození vazivového aparátu. Pacientka tak může mít po pádu od dvou týdnů nařízeného klidu až po šestitýdenní nošení sádry,“ popsal ortoped Zeman.

Ovšem kromě vymknutého kotníku může dojít i ke zlomení. „U zlomeniny dochází k rychle narůstajícímu otoku. Samozřejmě je důležité nohu nerozcházet a rovnou se vydat na rentgen,“ upozorňuje lékař. Při takovémto úrazu si majitelka bot s vysokým podpatkem vyslouží šestitýdenní muka se sádrou.

Podívejte se, kudy se Eva prošla. V popiskách fotek najdete její pocity, jak se jí na podpatcích šlo:

Fotogalerie
14 fotografií