Průvod, který skýtal několik desítek převážně náctiletých účastníků, se vydal od Pomníku svatého Václava na Václavském náměstí ulicí Na Příkopě až k Palladiu, kde po pár minutách zamířil i na Staroměstské náměstí.

Někteří kolemjdoucí byli v šoku. „Myslela jsem si v první moment, že jsem promeškala Prague Pride, když jsem uviděla na dálku slečnu s obojkem na krku, ze kterého vedlo vodítko, na kterém ji vedl nějaký vyšňořený kluk. Takové oblečky jsou totiž pro Prague Pride typické, takže až jsem se dostala k cedulím blíž, dočetla jsem se, o co se jedná. Tento typ lidí bych tu vážně nečekala,“ podivovala se kolemjdoucí Barbora (25). 


Organizátor však účastníky tak kriticky nehodnotí. „Na free hugs akce chodí různí lidé. Je to otevřená událost, na kterou může přijít kdokoli. No a dnes se sešla parta mladších. Neděláme rozdíly mezi lidmi,“ hodnotil složení sobotní skupiny organizátor Steanly, který tento druh akce pořádá už jeden rok. „Právě tohle bylo jednoleté výročí zahájení free hugs setkání, kdy jsme začali akce tvořit pravidelně a domlouvat se na nich skrze Facebook skupinu, kde to jde snadno,“ těšil se organizátor Steanly z toho, že lidé mají stále chuť rozdávat objetí.
V sobotní odpoledne se na Václaváku objímalo několik desítek náctiletých.
Autor: Eva Fornálová

Přestože průvod mnohdy kolemjdoucí překvapil, pro objetí si lidé nakonec přišli. Nebyli to jenom Češi, ale také pár cizinců. Houf náctiletých se dokonce i ve velké míře uzavřel a darovali si objetí vzájemně, až je ruce bolely. „Chvilku jsem průvod následovala, protože jsem byla zvědavá. Zdá se, jako kdyby samotní účastníci měli strach z lidí. K objetí tady tak z velké části dochází mezi lidmi s cedulí. To mě pobavilo,“ prozradila redaktorce pozorovatelka, která se poté vydala vstříc davu, aby si objetí s cizím člověkem vyzkoušela na vlastní kůži.
Fotogalerie
10 fotografií