Pyšná novopečená matka Shinda čekala na vlastní mládě roky a mateřství jí velice prospívá, je díky gorilímu mláděti spokojená a šťastná. „Na Shindě pozorujeme, jak je po porodu sebevědomější, projevuje se to i u krmení,“ říká kurátor primátů pražské zoo Vít Lukáš.

Z klidu ji nevyvede, ani když jí a miminku rozpustilý Nuru, který je nevlastní bratr mláděte (mají společného otce Richarda – pozn. redakce), řádí nad hlavou v provazech nebo se snaží schválně strkat do zavěšených prolézaček, aby na sebe upozornil.

„Nuru přišel o pozici nejmladšího člena skupiny, ale žádné velké žárlivé scény do budoucna neočekáváme. Za čas si zvykne,“ předpokládá kurátor.

Shinda svůj poklad hlídá a je na něj opatrná, na krátkou chvíli ho svěří jen své sestře Kijivu. Táta Richard bere dalšího potomka sportovně. Občas Shindě nakoukne do náruče, ale jinak jí nechává prostor.

Ošetřovatelé miminko nechovají

Jedním z nejčastějších dotazů, které nyní dostávají ošetřovatelé goril, je, zda už si pochovali miminko. Odpověď je pochopitelně ne. Lidé se snaží do gorilí rodiny zasahovat minimálně, aby primáti mohli vést co nejpřirozenější způsob života.

Video
Video se připravuje ...

Gorila mládě Lukáš Červený

Fotogalerie
9 fotografií