V sobotu 23. dubna v ranních hodinách chovatelé zjistili, že samice Shinda začala rodit. „Bylo to nečekané. Nevypadala březí díky tomu, že má nadváhu,“ svěřil chovatel Vít Lukáš. Gorila Shinda má totiž v průměru o 15 až 20 kilogramů více než ostatní samice. „Její váha se navíc během roku výrazně liší. Například loni vypadala mnohem silněji, nežli teď před porodem,“ vysvětloval důvody neočekávaného porodu. 

Pohlaví ještě dlouho nebude jisté. Důvodem je volný chov, při kterém chtějí chovatelé nechat mládě u matky bez odtržení. „S největší pravděpodobností se jedná o samečka,“ řekl bez zaváhání Vít Lukáš.


V současnosti je i s novorozenětem v Praze osm goril. „S dalšími přírůstky v dohledné době nepočítáme,“ vtipkoval Vít Lukáš, který upozorňoval na nečekaný porod samice, která dlouhé roky nemohla otěhotnět. „Kapacita je teď zcela naplněná,“ dokončil Vít Lukáš.

Video
Video se připravuje ...

Gorila Shinda s mládětem Lukáš Červený



Samice Shinda měla s otěhotněním dlouhé roky problémy. „V minulých letech sice Shinda již i zabřezla, ale opakovaně potratila a vzhledem k nepravidelným cyklům jí byla nasazována hormonální léčba antikoncepcí,“ uvedl ředitel pražské zoo Bobek na Facebooku.

I přesto, že se jedná o jejího prvního potomka, zhostila se role matky perfektně. Sama totiž byla u porodu a výchovy čtyř potomků své sestry,“ vysvětloval, proč je Shinda v mateřství tak zběhlá.

Fotogalerie
6 fotografií