Karel Trinkewitz byl velkým odpůrcem komunismu. Zapojoval se do nejrůznějších protistátních aktivit. Podílel se na samizdatové literatuře a organizoval různé sabotážní akce. „Sám ve svém deníku popisuje, jak několikrát týdně posílal kolážové pohlednice Gustavu Husákovi, ačkoli věděl, že se mu nedostanou do rukou. Ale i tak se bavil nad představou člověka, který je musí zkoumat,” vypráví o protistátních aktivitách autora kurátorka Klára Burianová.

Výstava děl Karla Trinkewitze byla plánovaná už za jeho života, ale díky vážným zdravotním komplikacím se nepovedlo výstavu uskutečnit v době, kdy ještě žil. Jedná se tak o jeho první velkou výstavu v Praze.

V muzeu je možné prohlédnout si širokou škálu uměleckého zaměření Karla Trinkewitze. Od raných děl vycházejících ze surrealismu, přes asambláže a koláže, které vznikly jako pocta velkým osobnostem, jako byli Andy Warhol nebo Marcel Duchamp, pohlednice, které si posílal s Václavem Havlem, až po abstraktně geometrické obrazy, které vystavoval s Klubem.

Fotogalerie
6 fotografií

„Karel Trinkewitz je součástí nového programu, ve kterém se snažíme ukázat díla českých emigrantů, kteří nebývají v Čechách tak etablování, protože velkou část svých děl vytvořili v zahraničí. Příští rok se návštěvníci mohou těšit například na Františka Kyncla,“ představil europoslanec za TOP09 Jiří Pospíšil projekt, který podtrhuje osud samotné zakladatelky musea Medy Mládkové, která byla sama emigrantkou.



Ačkoli Trinkewitz emigroval a většinu života prožil v Hamburku, táhlo ho to zpátky domů. „Poslední roky svého života se rozhodl strávit v západních Čechách v malebné chaloupce mimo velkoměsto. Sám jsem ho měl díky tomu možnost poznat,“ vypráví Pospíšil.

Možnost prohlédnout si díla Karla Trinkewitze a dozvědět se skrze exponáty více o jeho životě bude v Museu Kampa až do 15. května. Pro zájemce, kteří mají chuť poznat osobnost Karla Trinkewitze ještě blíže, nabízí museum 15. března, 12. dubna a 10. května doprovodný program.