Mnoho lidí si dodnes vzpomíná na třímetrovou dřevěnou židli, kterou při povodních v roce 2002 odnesla voda 35 kilometrů daleko od Prahy, kde se zachytila o strom. K překvapení všech nebyla téměř poškozena. „Nejzajímavější na tom je právě to, že se po všech těch letech vrací zpět ‚domů‘ do Prahy,“ popisuje redaktorovi Blesk.cz její autorka Magdaléna Jetelová.

Poslední více než desetiletí ale strávila ohromná židle v Litomyšli, kde byla vystavována. „Socha je zvláštní tím, že si jako by hraje s okolním prostředím a komunikuje s okolím tím, že má jednu nohu lehce vysunutou dopředu,“ pokračuje Jetelová.

Video
Video se připravuje ...

Příprava židle před jejím posazením na původní místo pomocí lodního jeřábu. Tadeáš Provazník

Symbol doby temna

Historie slavné židle začíná v sedmdesátých letech, kdy ji Jetelová stvořila. Jelikož ale byla proti tehdejšímu režimu, vystavovat nemohla. „Patřila jsem ke skupině umělců, která nesměla vystavovat. Proto ji sem do Musea Kampa Meda Mládková po tom, co ji koupila, umístila jako symbol rebelie,“ říká Jetelová.

Meda Mládková byla jednou z prvních sběratelek, která začala skupovat umění právě umělců, které komunismus omezoval.

Židli dovezli dělníci do Prahy v pondělí kolem šesté hodiny. Následně ji připravili k příjezdu lodi s jeřábem, která ji umístí na své původní místo. Kvůli pracím musela být dokonce zastavena celá lodní doprava na Vltavě.

Fotogalerie
17 fotografií