Pražská akce Aero Naslepo dává divákovi možnost ocenit výběr dramaturga až po skončení filmu. Sám si určí libovolnou částku, kterou za zhlédnutí snímku zaplatí. Přestože se neplatí za kino předem, i tak potřebujete lístek, který je možné si vyzvednout až v den promítání. „Pokladna se otvírá v pět hodin odpoledne. A ačkoli je možné si vyzvednout lístky teoreticky těsně před promítáním, prakticky jsou rozebrané hodinu před promítáním,“ vysvětlila pro Blesk.cz dramaturgyně Zuzana Kameníková.

Přestože bývají všechny lístky rozebrané a v sále se nenajde jediné volné místo, z dobrovolného vstupného se v přepočtu na jednotlivce vybere obvykle mnohem méně, než je klasická cena vstupenky. Na druhou stranu kino uvádí, že je tahle akce tak oblíbená, že se celková tržba vyrovná běžné projekci. 

„Do kina zase tak často nechodíme, ale tuhle akci si nenecháme nikdy ujít. Sama nemám moc ráda komerční snímky, takže ty mě nelákají. A tady mám šanci vidět vždy něco, co za to stojí,“ popsala jedna z návštěvnic akce Aero Naslepo pro Blesk.cz. Filmy jsou vybírány vždy tak, aby se nejednalo o masové nasazení v českých kinech. Dramaturg kina Aero uvádí, že se snaží vybírat zejména snímky, které měly kratší životnost, takže si nestihly najít svého diváka, nebo snímky, které se teprve chystají do české distribuce.

Právě z toho důvodu, že se akce Aero Naslepo snaží nalákat na filmy, které nebyly uvedeny širokému publiku, nabízí možnost kompenzace v podobě piva v případě, že divák snímek už viděl. Občas se stane, že se najde jedinec, který snímek viděl, ale ještě se nám nestalo, že by si pro pivo přišel sál nespokojených diváků,“ dodává Zuzana Kameníková.


Akce Aero Naslepo vznikla už před osmi lety. Podle kina tehdy chyběl program pro mladé publikum a teenagery. A tak bylo snahou Aera přilákat do kina diváky, kteří jsou zvyklí konzumovat filmy spíše doma na počítačích. 

Další šance navštívit akci Aero Naslepo bude příští měsíc. A to 12. března, kdy proběhne „Aero Naslepo pro otrlé 2016“ v rámci Festivalu otrlého diváka.

Fotogalerie
5 fotografií