„Zařízení významně posiluje a modernizuje distribuční síť, která zaručuje spolehlivé a dostatečné zásobování elektřinou nejen pro hlavní město, ale i pro domácnosti Pražanů. Zároveň podporuje další rozvoj města spojený se zvyšujícími se nároky na spotřebu a zajištění elektrické energie,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Transformovna stojí v dosud nezastavěné oblasti mezi Lochkovem a Velkou Chuchlí, tedy mezi dvěma klíčovými uzlovými transformovnami v Řeporyjích a na Chodově. Zařízení mění velmi vysoké napětí 110 kilovoltů na vysoké 22 kilovoltů. Její provoz uleví transformovnám v Jinonicích, na Smíchově, Zličíně, Zbraslavi a na Barrandově.

Kvůli vyšší bezpečnosti sítě se chystá PRE vybudovat další transformovnu na severu města. „Teprve výstavba čtvrté uzlové rozvodny Sever napojené na výrobny na severu v Podkrušnohoří zajistí trvale větší bezpečnost dodávek z nadřazené sítě ČEPS a zajistí rozvoj Prahy i s penetrací nových zařízení do sítí, jako je elektromobilita, tepelná čerpadla či obnovitelné zdroje,“ uvedl mluvčí PRE Karel Hanzelka. Výstavbu nové rozvodny Sever projektují energetici od roku 2008 a výstavba by měla být dokončena do roku 2027.

Přes 10 let čekání

Přípravné práce zahájili odborníci v roce 2011, kdy firma PREdistribuce získala studii proveditelnosti. „O rok později byl schválen investiční záměr na její výstavbu,“ uvedl předseda představenstva PREdistribuce Milan Hampl. Stavba začala v roce 2020 a dokončena byla letos v březnu. Poté byl spuštěn zkušební provoz.

Video
Video se připravuje ...

„Český Edison“ František Křižík – průkopník a vynálezce světového formátu Videohub

Fotogalerie
12 fotografií