Petřínská rozhledna, Černínský palác i Národní muzeum se zapojí do oslav dne globální solidarity s názvem Giving Tuesday Now. Oslavy Giving Tuesday se po celém světě konají osm let. Každoročně se konají v úterý po Dni díkůvzdání jako protipól k nákupnímu šílenství na Black Friday. Celosvětové dárcovské hnutí Giving Tuesday letos poprvé v historii vybízí celou komunitu, aby spojila své síly a vyvolala příliv štědrosti již o něco dříve.

Dnešek s podtitulem #GivingTuesdayNow se tak stane speciálním dnem dárcovství a jednoty v reakci na mimořádné události související s covidem-19. V Česku jako národní partner Giving Tuesday zastřešuje Asociace společenské odpovědnosti. Do akce mobilizuje více než 340 svých členů a dárcovskou komunitu. Ke #GivingTuesdayNow se plánují připojit organizace napříč všemi sektory. Více informací je k dispozici na webu akce. Skupina Albatros Media například vybrala mezi zaměstnanci a vedením 547.495 korun, které chce věnovat na podporu dluhového poradenství.

Z dubnového průzkumu agentury Ipsos mezi dárci ale vyplývá, že pandemie bude mít na dárcovství mírně negativní dopad. Až 17 procent současných dárců totiž očekává, že budou dávat méně než dosud. Důvodem je zejména nejistota vlastního příjmu a obavy z poklesu ekonomiky. Dvanáct procent dárců naopak plánuje dávat vyšší částky - zejména proto, že si uvědomují, že pomoc bude nyní potřebovat více lidí. "Pětina dárců zatím neví, jak situace okolo pandemie ovlivní částku, kterou neziskovým organizacím darují," uvedla Markéta Kneblíková z agentury Ipsos, která je dlouhodobým partnerem Asociace společenské odpovědnosti.

Lidé lidem

Národní muzeum se videomappingem zároveň připojuje k projektu Lidé lidem. „Projektem Lidé lidem děkuje česká umělecká scéna všem v první linii. Zdaleka však mezi tyto osoby nepočítá jen pracovníky záchranných složek. Poukazuje i na to, jak těžká je současná situace pro všechny, kteří přišli například o zaměstnání či o celé firmy a musí se tak potýkat se ztrátou svých jistot,“ uvádí Národní muzeum.

Fotogalerie
17 fotografií