Spousta druhů ptactva, ježci, veverky, zajíci, ryby, sovy, labutě nebo netopýři – ano, ti všichni sdílí spolu s mnoha Pražany prostor v hlavním městě. Někteří z nich jsou přitom dokonce silně ohrožení, třeba konkrétně na Parukářce ropucha zelená a ještěrka obecná.

„Všechna zvířata žijící ve volné přírodě mají přitom jedno společné: potřebují nejen ochranu, ale často i pomoc. Radnice Prahy 3 proto například v období úmorných veder instaluje na volná prostranství pítka, v zimě rozmístila 22 nových krmítek,“ uvádí Radniční noviny Prahy 3.

Co do nich?

Do těch mohou svou „troškou“ přispět celoročně také obyvatelé hlavního města. Jen je potřeba dát si pozor na to, co jim vlastně dáváme. Ne že by snad ptáci byli vybíraví, ale výběrem špatné potraviny jim naopak můžeme ublížit.

Do krmítek obecně patří jakákoliv semena nebo obilniny, ovesné vločky či drcené ořechy. Ideální je slunečnice. Ptáci nepohrdnou ani takovým jablkem napíchnutým na špejli. Co by se v nich objevovat nemělo? Obzvláště pečivo, slané potraviny, natožpak jakékoliv zbytky z kuchyně.

Když je úzko, záchranka pomůže

Nejen pro létavé živočichy je v Praze k dispozici Pražská zvířecí záchranka (774 155 185), která se o divoká zvířata postará a odveze je do některých záchranných stanic v Praze. V Jinonicích funguje Záchranná stanice pro volně žijící živočichy (773 772 771), kterou zřizují Lesy hl. m., ve Vysočanech pak soukromá Záchranná stanice pro exotická a divoká zvířata (602 205 070).

Fotogalerie
27 fotografií