Jak bude, respektive jak má vypadat náměstí Jiřího z Poděbrad? Jak se může proměnit podoba Mariánského náměstí v centru Prahy? Což teprve Václavského náměstí? S těmito změnami Pražany seznamovali informační kontejnery, které do ulic hlavního města vypravil IPR. Ke zmíněným projektům pak ještě ve dvou dalších případech, konkrétně ohledně návrhu územní studie Holešovice Bubny-Zátory a konceptu Projektu Hradebního korza.

„Město patří lidem, proto je čím dál častěji zahrnujeme do jeho plánování,“ vysvětlil náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09). „Informační kontejner je skvělý nástroj, díky kterému jsme schopni oslovit velký počet lidí a dozvědět se mnoho užitečných připomínek a komentářů,“ okomentoval účel kontejneru.

Informace psané, obrazové i vyslovené

Ten v zásadě slouží jako místo, kde se lidé mohou dozvědět o budoucích projektech, které do značné míry změní tvář dané lokality. Součástí informačních kontejnerů byl nejen písemný a kolikrát i obrazový materiál, s nímž se obyvatelé mohli seznámit, ale rovněž v něm byli veřejnosti k dispozici odborníci – buď zástupci IPR, městských částí, eventuálně architekti.

Celkem se v souvislosti s výše zmíněnými projekty kontejner objevil v Praze na deseti lokalitách. Oslovil na nich více než 4 000 zájemců, jimž není tvář jejich domovského města lhostejná. „Je vidět, že lidé se o město zajímají čím dál více. Pro nás je to jednoznačný impuls, že informační kontejner má smysl a určitě s ním vyjedeme i v příštím roce,“ cení si Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha. Poprvé se informační kontejner vypravil do ulic v roce 2018 v souvislosti s Metropolitním plánem.

Fotogalerie
7 fotografií