Bubny-Zátory by měly spatřit světlo světa až za 15 až 20 let. Už nyní se ale vedení Prahy a odborníci věnují otázce nového koncertního sálu na Vltavské, který bude jedním z okrajů budoucí pražské čtvrti. Jak upozorňuje kancelář náměstka primátora pro územní rozvoj Petra Hlaváčka (TOP 09), také v případě této haly jde o běh na dlouhou trať.

Důležité podle vedení magistrátu je, že samotné umístění koncertního sálu na Vltavské už je jistou záležitostí, o které se nevedou žádné diskuze. „V současné době začíná pracovat projektový tým se zkušenostmi s podobnými záměry, který by měl přípravu posunout do další fáze. V průběhu příštích 12 až 18 měsíců je nutné odpovědět na základní otázky s přípravou koncertního sálu spojené,“ uvedl pro Blesk.cz Petr Hlaváček.

Mezi tyto otázky podle vedení magistrátu patří vyřešení toho, kdo bude samotným investorem. Bude nezbytné vyřešit, jestli půjde například o sídlo České filharmonie nebo zda bude prostor sloužit jako univerzální koncertní sál. Pracovní tým se také bude zabývat otázkou doprovodných aktivit. „Již nyní však panuje shoda na tom, že by se mělo jednat o budovu a prostor, kde bude jádrem koncertní sál nejmodernějších parametrů pro zhruba 2 tisíce osob a zároveň ve spojení s dalšími doprovodnými aktivitami bude budova a její okolí živým prostorem, který bude téměř neustále otevřen pro veřejnost,“ dodal Hlaváček.

Pokud všechno půjde podle stanovených plánů, měla by roku 2021 vzniknout mezinárodní architektonická soutěž na budoucí podobu popisovaného sálu. Výsledek bychom mohli znát ve druhé polovině roku 2022. Náměstek primátora odhaduje první výkop roku 2026 a první vystoupení hudebníků roku 2030. Inspirací by podle Hlaváčka mohly být koncertní sály v Reykjavíku, Kodani, Wroclawi či Paříži. Náklady by se mohly pohybovat kolem 4 miliard korun.

Bubny-Zátory

Nový koncertní sál na Vltavské by měl otevírat novou pražskou čtvrť Bubny-Zátory z jižní strany. Pro rozvoj lokality ho náměstek Petr Hlaváček označuje jako klíčový. Zcela z opačné strany budoucí nové lokality je – v mnohem menším měřítku – možné první reálné změny pozorovat už nyní. Jde o ulici Na Zátorách u holešovického vlakového nádraží. U zdejší výstavby je patrné rozšiřování chodníku, které poskytne oproti dnešnímu stavu komfortní procházku pod korunami platanů, chybět nemají ani podélná parkovací stání.

Na dlouhou dobu to však zatím bude vše, co z budoucích Bubnů-Zátor uvidíme. „Podobné projekty na revitalizaci ulic v okolí tohoto území se zatím nepřipravují. Hlavní důvodem je stavební uzávěra, která je rozprostřena na celý brownfield. Stavební uzávěru odstraní územní studie, která je nyní ve veřejném projednání,“ sdělil k tématu tiskový mluvčí Institutu plánování a rozvoje Marek Vácha.

Fotogalerie
8 fotografií