„Úřad se po dobu rekonstrukce přemístí do náhradních prostor, momentálně hledáme ty nejvhodnější,“ uvedl mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník. Dodal, že vedení městské části primárně pokusí úředníky umístit do objektů ve svém majetku. Dá se nicméně předpokládat, že si bude muset další prostory pronajmout.

Na podzim městská část vybrala projekční kancelář Casua, která za 44,1 milionu korun připraví projekt opravy. „Náklady i podrobnější harmonogram se budou odvíjet právě od podoby této dokumentace,“ uvedl Hamrník. Celkové náklady na opravu se předpokládají v rádu vyšších stovek milionů korun, zaplatit je radnice chce s využitím vlastních rezerv, bezúročných půjček od magistrátu i evropských fondů.

Minulé vedení městské části zvažovalo různé varianty, jak situaci s nevyhovující budovou radnice řešit. Kromě rekonstrukce byl ve hře přesun úřadu do nevyužívané strašnické školy. Nakonec městská část předloni v červnu rozhodla o rekonstrukci stávajícího objektu. Zástupci nové koalice Vlasty, Pirátů a ODS po nástupu do funkce koncem loňského roku uvedli, že plánují původní projekt ve spolupráci s projekční firmou přepracovat.

Dřívější vedení radnice starosty Bohumila Zoufalíka (tehdy ODS) chtělo postavit novou budovu radnice za odhadovanou cenu 775 milionů korun. Kandidátem na lokalitu byla parcela na Hagiboru. Občanská sdružení a opozice ale projekt odsoudily jako předražený a nakonec z něj sešlo.

Praha 10 je podle počtu obyvatel po Praze 4 druhou největší pražskou městskou částí, žije v ní zhruba 110 000 lidí. Zahrnuje celé Vršovice, většinu Strašnic a Malešic a části Záběhlic, Michle, Vinohrad, Hrdlořez, Hloubětína a Žižkova.

Fotogalerie
6 fotografií