Mateřská školka, která se nachází v centru Vysočan, hned u náměstí Organizace spojených národů, se patrně už v blízké době dočká dostavby. Zastupitelé Prahy 9 již schválili zvýšení rozpočtu právě o investiční dotaci na nový pavilon. Ten by se měl začít stavět co nevidět.

„V současné době je vybrán zhotovitel a uzavřena smlouva s ním. Rádi bychom, aby do konce letošního roku byl nový pavilon postaven,“ uvedl radní Prahy 9 pro oblast školství Zdeněk Davídek (TOP 09). „Předpokládáme, že stavební náklady se budou pohybovat kolem 22–24 milionů korun, na další tři miliony přijde vybavení tříd.“ Stavba je zahrnuta do dlouhodobé koncepční modernizace školky, která začala už v roce 2011. Počítá se, že s novým pavilonem by školka mohla do budoucna přivítat 52 dětí ve dvou nově vzniklých třídách. Pavilon by měl stát při západní straně areálu.

Nových tříd se dočká i „základka“

Rozvoj plánuje Praha 9 také v ZŠ Na Balabence. Do roku 2021 by namísto stávající tělocvičny mělo vzniknout šest nových učeben pro 180 žáků. Rekonstrukce se bude týkat i jídelny, jejíž kapacita bude navýšena, a dojde zároveň i na výstavbu nové tělocvičny, která nahradí tu stávající. Plánované náklady kolísají okolo částky 80 milionů korun.