Příprava projektu nové mateřské a základní školy trvala radnici pět let. „Během nich jsme se museli vypořádat s řadou námitek místních obyvatel proti výstavbě školy,“ vysvětluje místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). „O to víc oceňujeme, že v územním řízení další připomínky neměli, protože ve Vysočanech novou školu opravdu potřebujeme.“ Odhaduje se, že k zahájení provozu by mělo dojít v rámci školního roku 2020/2021.

Bezpečnost, komfort, flexibilita

Nová škola by měla vzniknout v ulici U Elektry při jejím křížení se Sousedíkovou, nedaleko parku Zahrádky a stejnojmenného rybníku. Sloužit by měla žákům v rámci kompletního základoškolského vzdělání. Její kapacita je odhadovaná na 750 žáků, přičemž další počty mohou narůst s ohledem na nejmenší děti, které by docházely do mateřské školy.

Budova by měla být ve tvaru písmena „U“ s tím, že vchod do školy bude ze severní strany. „Sem budou děti mířit ze svých domovů málo dopravně zatíženými ulicemi,“ uvádí tisková mluvčí Prahy 9 Marie Kurková. Stavba školy by měla kapacitně ulehčit především školám na nedaleké Balabence, Jarovu či samozřejmě Vysočan. Jelikož v poslední době stoupá z hlediska rodičů poptávka především po základních nežli mateřských školách, je budova koncipována tak, aby se mohla flexibilně přizpůsobit požadované kapacitě. „Třídy pro děti z mateřské školy budeme moci v případě, že nebudou potřeba, snadno změnit na družiny pro žáky základní školy,“ uvádí místostarosta Prahy 9 Marek Doležal (TOP 09).