Instalatéřští učni z jarovské střední školy, která sídlí u tramvajové točny Spojovací, zvítězili v konkurenci celkem 36 škol. Jejich vítězství přitom nebylo úplně neočekávané, s ohledem na jejich úspěchy v ročnících, které předcházely tomu loňskému. Finále bylo součástí výstavy Schola Pragensis.

„Naše škola má v této soutěži hodně dlouhou tradici,“ přiznává ředitel Střední odborné školy Jarov Miloslav Janeček. „Naši žáci letos soutěžili už po jednadvacáté. V minulosti dokázali čtyřikrát zvítězit, naposledy vloni, a také získali několik druhých a třetích míst. Velkým úspěchem ale pro každou školu je už probojování se do celorepublikového finále.“ Tam se pro rok 2018 probojovalo šest škol.

Práce platná, málo atraktivní?

V současné době se obor instalatér vyučuje na zhruba 80 školách napříč celou republikou. Není proto divu, že instalatérů je nedostatek, byť se jedná o poměrně důležitou profesi. Tak jako v řadě jiných odborností se na tom podílí jak nižší počet škol, tak i zájem absolventů věnovat se po studiích něčemu jinému.

„V Česku každoročně úspěšně absolvuje obor více než 700 nových instalatérů. Na naší škole je v tomto školním roce 108 žáků, kteří se instalatérem učí, a zájem o studium se pomalu zvyšuje,“ uvedl ředitel Janeček. „Řada z absolventů se ale následně oboru nevěnuje.“

Fotogalerie
5 fotografií