Zasazení Stromu republiky se uskuteční 23. října ve 12 hodin u památníku obětem první světové války na hloubětínské návsi. „Zvolili jsme lípu, která je naším národním stromem a může se dožít až jednoho tisíce let,“ uvedl k záměru starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09). „Považujeme to nejen za tradiční, ale hlavně za živoucí a důstojný způsob, jak tuto mimořádnou událost udržet přítomnou i pro další generace.“ Strom doplní informační cedule zasazená do kamene.

Další akce na „čtrnáctce“

Praha 14 s oslavami začala už v září, kdy v rámci Posvícení u rozhledny Doubravka nechala radnice rozhlednu speciálně osvítit v národních barvách za tónů státní hymny a symfonické básně Vltava od Bedřicha Smetany. Tím však oficiální program východní městské části zdaleka neskončil.

25. října se u památníku obětem první světové války uskuteční pietní akt a kladení věnců ve spolupráci s Obvodním výborem Českého svazu bojovníků za svobodu v Praze 9. Od 27. října se ve volnočasovém centru Plechárna uskuteční výstava dobových fotografií, která potrvá do 19. listopadu. Pomyslným vrcholem však bude výstava Republika 100, chystaná v Galerii 14 jen po dobu deseti dnů od 3. do 13. prosince. Ta slibuje vystavení historických dobových předmětů.
Fotogalerie
11 fotografií