Od čtvrtka 4. října už mohou vinohradští i nuselští sportovní nadšenci zavítat do parku Folimanka nejen zahrát si basket nebo fotbal na zdejším hřišti uprostřed parku, ale také zaposilovat si a protáhnout tělo na novém workoutovém hřišti. To se nově nachází přímo pod Nuselským mostem, pár metrů od dětského hřiště.

Proč vzniklo až na podzim?

Workoutové hřiště toho typu není na Vinohradech žádnou novinkou. V Riegrových sadech už jedno takové mají čtyři roky. Nadšení obyvatel způsobilo, že se radnice rozhodla vybudovat další. Proč ale až o čtyři roky později, těsně před volbami? „Důvodem je popotahování s památkáři. Je zajímavé, že v Riegrových sadech trvalo schválení čtyři měsíce. Tady to ale trvalo rok a půl,“ vysvětluje starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Folimanka ale nebyla první volbou radnice. „Původně jsme uvažovali o Čechových sadech, ale tam to bohužel památkáři nepovolili,“ vysvětlovala, proč se výstavba tak protáhla. 

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá nové workoutové hřiště v Praze 2 Eva Fornálová

Nusle jako ghetto

„Ale tady to nakonec vnímám jako mnohem lepší variantu. Protože tahle hřiště vznikala v USA právě pro prevenci kriminality u sociálně vyloučených osob. A tyto osoby tak měly i nové záliby, než jen ničení veřejného majetku,“ uvedla Černochová, která chce takto zamezit drobné kriminalitě v Nuselském údolí.

Další fitness hřiště má vzniknout ještě v blízkosti Ostrčilova náměstí u podchodu směrem k Neklanově ulici. Dle předpokladů by mohlo být vybudováno během následujícího měsíce.

Na čem si zacvičíte

Na ploše ve Folimance je umístěno jedenáct cvičebních prvků na posilování, relaxaci i atletiku, konkrétně nízká hrazda, stalk (zařízení vhodné pro rozvoj vnitřních stabilizačních svalů, zejména při kontrolovaném visu hlavou dolů na rukou), step up (prvek vhodný pro protažení spodní poloviny těla), spider leg nebo také šikmá noha, která slouží k protahování. Nechybí ani bradlová lavička, hrazda, posilovací lavice či multifunkční sestava z hrazd a žebříků, na které je možné zacvičit si na dvanáct cvičebních pozic. Součástí je i držák na kruhy, které už si budou muset návštěvníci venkovního fitness přinést z domova. Celková cena je 1 148 290 korun. 

Fotogalerie
17 fotografií