Jiřího N. tvrdil, že rozsudek stojí jen na nepřímých důkazech, které netvoří ucelený a na sebe logicky navazující řetězec. Uložený postih, zejména peněžitý trest pět milionů korun, označil za nepřiměřeně přísný.

„Námitkám stěžovatele se obecné soudy v napadených rozhodnutích již velmi obsáhle věnovaly a plně je vypořádaly. Z ústavněprávního pohledu jim přitom není co vytknout," uvedli ústavní soudci.

Tomáš F. s Jiřím N. podle pravomocného rozsudku chtěli získat historickou vilu v hodnotě přesahující 20 milionů korun, kterou vlastnila dvaasedmdesátiletá žena. Falšovali kvůli tomu dokumenty.

Snaha zmocnit se vily dospěla až k vraždě, která se podle verdiktu stala v roce 2019 ve Velké Pasece na Havlíčkobrodsku. Fiala si tam v červnu 2019 pronajal chatu. Při domovní prohlídce se v ní našly stopy prokazující, že jde o místo činu, i když bylo pečlivě uklizeno. Přítomnost Fialy a druha zavražděné vyplývala také ze záznamů mobilních operátorů.

Tomáš F. s Jiřím N. po zmizení dvojice seniorů odvezli auto patřící zaměstnavateli zavražděného do maďarského města Ostřihom. Ve voze je tam zachytily kamery. Interiér auta byl politý benzinem, našly se v něm i čisticí prostředky, což podle obžaloby mělo zakrýt biologické stopy.

Těla zavražděných byla ve vodní nádrži Švihov, zatížená betonovým prefabrikátem a žulovým kvádrem. Obdobné se našly také u chaty ve Velké Pasece.

Video
Video se připravuje ...

Obžalovaný Tomáš F. přichází k soudu, 24. září 2020. Jan Zázvorka

Fotogalerie
41 fotografií