Obžaloba každopádně zmiňuje i to, že obžalovaný P. proti chlapcům měl štvát psa, nadávat jim, házet s nimi o nábytek, nebo je zavírat do úložného prostoru gauče. Mladšímu z chlapců měl také dosud nezjištěným způsobem přivodit zlomeninu, aniž by jej následně nechal vyšetřit lékařem.

Ve čtvrtek soud vyslechl svědkyni a soudní znalkyně z oboru psychologie a psychiatrie. Svědkyně s poškozenými chlapci přišla do kontaktu jako sociální pracovnice už před tím, než byli svěřeni do poručnictví obžalovaného L. Ve své výpovědi popsala velmi těžký osud dvou bratříčků, kteří to neměli lehké téměř už od narození.

Nejdřív přišli o otce, později o matku

Sociální pracovnice vysvětlila, že chlapci přišli v nízkém věku o otce a jejich matka v důsledku psychického onemocnění péči o děti nezvládala. Obžalovaný L. se proto sám nabídl, že chlapce vezme do svého poručnictví, aby je zachránil před dětským domovem. „Děti nakonec byly svěřeny do rukou pana L. Všichni tak odcestovali do Prahy a všichni zde žili v jednom bytě. Byla jsem s nimi v telefonickém kontaktu, řešili jsme například školku,“ řekla svědkyně soudu a podotkla, že do Prahy odcestovala i matka chlapců a nějakou dobu s nimi ještě bydlela.

Zlom podle ní nastal ve chvíli, kdy se matka znenadání odstěhovala z Prahy a obžalovaný L. na děti zůstal sám se svým tehdejším partnerem, který je občas navštěvoval. Obžalovaný L. se sociální pracovnici ozval sám. „Udělala se tzv. případová konference, tam nám pan L. řekl, že to nezvládá a domluvili jsme se, že budeme řešit co dál. Myslím že pan L. pak podal žádost, aby mu péče byla zrušena. Soud ji zrušil a soud rozhodl, že děti budou předány pěstounům,“ vysvětlila svědkyně.

K předání dětí mělo dojít přibližně dva týdny před Vánoci roku 2019. Svědkyně popsala, že když si pro chlapce přijela, byli ve strašném stavu: „Působilo to tam na mě hrozně smutně. Kluci už byli připravení. Měli na sobě příliš velké oblečení, padalo to z nich. Byť byl prosinec, ani jeden z nich neměl zimní obuv. Mladší kluk byl v hrozném stavu, celou hlavu měl posetou barevnými modřinami,“ líčila svědkyně.

V autě omdlíval

Mladší chlapec s neléčenou zlomeninou podle jejích slov začal sténat při prvním kroku na schodech. „Po zdravotní stránce se mi vůbec nelíbil, v autě byl apatický, myslela jsem, že omdlívá. Zastavili jsme na benzínce, aby si dal něco k jídlu a jakmile si kousnul, začal zvracet,“ popsala sociální pracovnice. Po cestě se tak zastavili v mladoboleslavské nemocnici, kde se na mladšího kluka podíval doktor. V nemocnici pak chlapci zůstali téměř dva týdny na pozorování. „Když jsem pro ně pak jela, ti kluci byli úplně jiní, byli veselí, chtěli, abych se šla podívat kde spali, mluvili o tom, co jedli a tak dále,“ dodala svědkyně.

Soudní znalkyně z oboru psychiatrie Simona Měchová pak soudu vysvětlila, jak se takové prožitky na týraných dětech podepsaly: „Mladší z chlapců trpí posttraumatickou stresovou poruchou. V době, kdy jsme jej šetřili, už odeznívala, stále se ale projevovala traumatickou amnézií. Jeho vývoj je vážně narušený, a události jsou pro něj psychicky traumatizující. Byl plachý uzavřený a stydlivý,“ sdělila znalkyně soudu.

Nejlepší kamarád na světě

Znalkyně zároveň podotkla, že všem dotazům, které se týkaly projednávané události, se vyhýbal a měl tendenci v tu chvíli odejít z místnosti. Znalkyně také zhodnotily, že výpovědi dětí jsou věrohodné a nemají kompetenci ani motivaci lhát. O starším z bratrů znalkyně konstatovaly, že je komunikativnější, nadprůměrně inteligentní, a že „má velkou vazbu ke svému mladšímu bratrovi, se kterým si hraje a považuje ho za nejlepšího kamaráda na světě.“

Poručníkovi chlapců klade obžaloba za vinu přečin ohrožování mravní výchovy dítěte. Klade mu za vinu, že se nezajímal o původ modřin, které na sobě děti měly. A dokonce je měl svým partnerem strašit, aby si tím vynutil jejich poslušnost. Státní zástupkyně Barbora Kvášová pro něj navrhuje trest odnětí svobody na 33 měsíců s tří a půlletou zkušební dobou. Partner poručníka, který měl podle obžaloby chlapce přímo týrat by v případě uznání viny mohl od soudu odejít s trestem odnětí svobody na 8 let.

Fotogalerie
5 fotografií