Žena se pokusila zabít svého manžela kvůli tomu, že jí hrozilo vystěhování a ztráta bydliště. Když muž večer usnul na gauči u televize, pobodala ho a pořezala. Nožem ho zasáhla do krku a hrudníku. Manžel se ale probudil, nůž jí vytrhl a utekl k sousedům. Sousedé přivolali lékařskou pomoc a poraněný muž skončil v nemocnici.

Odvolací pražský vrchní soud stejně jako dříve středočeský krajský soud dospěl k závěru, že trest uložený pod hranicí trestní sazby postačí. Ženě za pokus o vraždu s rozmyslem hrozil nejméně dvanáctiletý pobyt za mřížemi. „Takový trest by byl nepřiměřeně přísný,“ prohlásil předseda senátu Petr Smrž. Žena se podle něj nepokusila muže zavraždit z nenávisti, jak to bývá u jiných případů vraždy a následné sebevraždy. „Svým zvráceným způsobem dospěla k závěru, že ho tím uchrání od dalšího utrpení,“ řekl v odůvodnění soudce.

Senát ale zároveň upozornil na to, že nemohl posoudit ženin čin jako zabití, jak navrhoval její advokát. Tento trestný čin je podmíněn úlekem či strachem. „Její situace byla naprosto očekávatelná,“ uvedl Smrž. Žena si za ní podle něj mohla více méně sama. Nepomohlo jí ani to, že se za ni u odvolacího soudu přimluvil i její manžel. Prohlásil, že ho manželka vždy chránila a ve všem mu pomáhala. „Pokud ji potrestáte, další život je pro mě absolutně zbytečný,“ řekl.

Dluhová past

Manželé spolu podle ženiny výpovědi měli obchod a hospodu. Žena se o ně starala a pomáhala také nemocnému a invalidnímu bývalému příteli své matky. Živnost se dostala do finančních problémů. Žena si vzala u nebankovní instituce úvěr, který nedokázala splácet. Kvůli jednání společnosti se dostala do velké dluhové pasti. Musela prodat nemovitosti a v době koronavirové pandemie již postupně nebyla schopna platit nájem. Loni v lednu jim majitel domu řekl, že se mají s manželem vystěhovat.

Žena nepopřela, že svého muže pobodala. Na své jednání si však podle své výpovědi moc nepamatovala. Sama měla po události řezné rány a skončila v psychiatrické léčebně. S manželem zůstali dále spolu. „Manželovi se budu do smrti omlouvat. Nikdy bych mu úmyslně neublížila,“ uvedla ve středu. Zopakovala, že stále nechápe, co se vlastně stalo.

Fotogalerie
19 fotografií