Policisté, hasiči i záchranáři měli s tonoucím plné ruce ruce v úterý večer. Dotyčného, který byl jen ve spodním prádle, si v neklidných a studených vodách Vltavy všiml muž bez domova. „Jelikož svědek nevlastnil žádný mobilní telefon, ihned běžel pro pomoc, kdy zastavil projíždějícího řidiče, kterého poprosil, aby zavolal na tísňovou linku,“ líčí policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Velikým štěstím pak bylo, že opodál zrovna byli policisté ze speciální pořádkové jednotky. Na základě telefonátu byli na místě do dvou minut. „Po příjezdu začali prohledávat břeh Vltavy, kdy si povšimli přímo pod Hlávkovým mostem muže, který se snaží držet větve, kterou mu předtím hodil oznamovatel,“ pokračuje mluvčí. Policisté muži hodili lano, avšak „vyčerpaný muž se lana nebyl schopen udržet.“

Video
Video se připravuje ...

Z Hlávkova mostu skočil do Vltavy polonahý muž, kterého si všiml muž bez domova. Jeho přičiněním se podařilo zkontaktovat policisty, kteří vyčerpaného tonoucího dostali z vody a předali záchranářům. (14. listopad 2023) Policie České republiky

Z toho důvodů musel jeden z policistů do vody za ním, aby mu provaz uvázal kolem hrudníku. „Následně ho za pomocí žebříku, který mu poskytli pražští hasiči a kolegů ze speciální pořádkové jednotky z Vltavy vytáhl,“ pokračuje Siřišťová.

Zachráněný nebyl schopen s policisty vůbec komunikovat a byl silně podchlazený. Proto ho ihned zabalili do termofólie a předali přivolaným záchranářům.“ Ačkoliv motiv skoku do řeky policisté teprve zjišťují, jsou určité indicie, že by se mohlo jednat o pokus o sebevraždu.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Fotogalerie
5 fotografií