Policisté tvrdí, že organizovaná skupina v čele s podnikatelem Michalem Redlem systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Jedním z obviněných je i někdejší vlivný pražský politik Petr Hlubuček (dříve STAN). „Návrh na podání obžaloby, který má více než 300 stran a je doprovázen spisovým materiálem čítajícím téměř 18 000 listů, je podáván ve lhůtě kratší než 17 měsíců od samotné realizace této trestní věci,“ uvedl Ibehej.

Spolu s Redlem a bývalým náměstkem pražského primátora Hlubučkem je podle dřívějších informací mezi obviněnými také někdejší finanční ředitel DPP Matej Augustín. Vedle DPP se případ dotýká také Všeobecné zdravotní pojišťovny či zakázek Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

Kauza se vleče přes rok

Skupina kolem Redla, který byl dříve spojovaný s odsouzeným uprchlým podnikatelem Radovanem Krejčířem, čelí stíhání od loňského června. Vyšetřování policisté ukončili letos v březnu. Poté se obvinění začali seznamovat se spisem. Jeden z nich, podnikatel Pavel Dovhomilja, podle médií s policií spolupracuje a popsal jí fungování skupiny.

V souvislosti se stíháním Redla v kauze Dozimetr dal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) žalobcům podnět, aby pokračovali v Redlově přerušeném stíhání v případu půlmiliardového úniku firmy M5. To totiž bylo v roce 2007 zastaveno kvůli Redlově údajné vážné duševní nemoci. Plzeňský okresní soud Redlovu svéprávnost opakovaně omezil. Krajský soud ale loni v září omezení zrušil a jeho rozsudek letos potvrdil i Nejvyšší soud. Policie tak může Redla dál stíhat.

Vlek rezignací

Kvůli kauze loni odstoupil ministr školství a jeden ze zakladatelů STAN Petr Gazdík. Europoslanec Stanislav Polčák kvůli známosti s Redlem v hnutí pozastavil členství. Letos v březnu pak Polčák na twitteru oznámil, že členství obnovil, protože údajně doložil, že s kauzou nemá nic společného. S mužem se scházel i ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek, který následně také rezignoval. Z funkce místopředsedkyně Sněmovny odstoupila Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Byla terčem kritiky kvůli tomu, že svědkem jejího muže na jejich svatbě a kmotrem jejího dítěte byl podnikatel Zakaría Nemrah, který je v kauze Dozimetr rovněž obviněný.

Video
Video se připravuje ...

Michala Redla přivádějí k Obvodnímu soudu pro Prahu 9. (17. června 2022) Aktu.cz

Fotogalerie
52 fotografií